Учени: От бързите въглехидрати не се пълнее повече, отколкото от бавните въглехидрати

От консумацията на бързи въглехидрати не се пълнее. Рискът от натрупване на излишни килограми при храненето им е също толкова голям, колкото и при приема на бавни въглехидрати, а не както се смяташе досега, категорични са учените.

С други думи - храните с висок гликемичен индекс, иначе известни като „бързи въглехидрати“, не ни карат да наддаваме на тегло повече, отколкото ако ядем храни с нисък гликемичен индекс, потвърди ново проучване.

Митът, че при консумацията на бързи въглехидрати, като бял хляб или безалкохолни напитки, е по-вероятно да доведе до наддаване на тегло, да насърчи съхранението на мазнини и да увеличи риска от затлъстяване, беше опровергано от учени в ново проучване, публикувано в рецензираното списание Advances в областта на храненето.

Гликемичният индекс (ГИ) е цифрова скала, въведена през 1981 г., която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък ГИ обикновено стимулират по-умерено покачването на кръвната захар, а храните с висок ГИ предизвикват рязко ѝ повишаване.

Гликемичният индекс ни помага да контролираме нивата на кръвната захар, което от своя страна има редица ползи за здравето: може да ви помогне да избегнете болести на сърцето, инсулинова резистентност, диабет тип 2, някои видове рак, а също така помага за постигане или поддържане на здравословно тегло.

Учените също така отбелязват, че популярното възприятие за „превъзходството“ на диетите с нисък ГИ за отслабване и затлъстяване вече е дало противоречиви резултати в предишни проучвания.

Според новото проучване изследователите са установили, че след анализ на предишни данни „няма последователна връзка между ИТМ, индекс на телесна маса и хранителен ГИ“.

Проучването също така установява, че диетата с храни с нисък ГИ обикновено не води до по-голяма загуба на тегло и че в крайна сметка „ГИ, като мярка за качеството на въглехидратите, изглежда относително маловажен като определящ фактор за ИТМ или диета, предизвикваща загуба на тегло “, отбелязватекспертите.

До резултатите специалистите са стигнали, след като 70% от 27 -те анализирани проучвания показали, че участниците имат или сходни ИТМ, или че ИТМ е по-нисък в групите с най-висок ГИ, според проучването.

„Противно на общоприетото схващане, тези, които консумират храни с висок ГИ, не са по-склонни да затлъстяват или да наддават на тегло, отколкото тези, които спазват диета с храни с нисък ГИ“, отбелязва още Глен Гаесер, един от съавторите на изследването и професор в Държавния университет в Аризона.

„Важно е също така да се отбележи, че от резултатите в проучването ставя ясно, че независимо от вида на въглехидратите – бързи или бавни, всички те могат да бъдат част от здравословното хранене и да имат място във всяка здравословна чиния“, допълва друг съавтор на изледването – д-р Джули Милър Джоунс - професор в университета „Св. Катрин“.

Четете още: Катрин Зита-Джоунс зашемети феновете си: Показа как върти обръч