Искате да отслабнете и да имате гладка и еластична кожа? Е, яжте орехи! Но сурови и пресни, а не печени!

Позовавайки се на изследвания на учени от Германия и Израел, порталът Med-heal съобщава, че консумацията на пресни орехи помага изключително много в борбата с излишните килограми, като същевременно забавя процесите на стареене.

До това заключение експерти стигнали, след като изследвали 34 хиляди доброволци на възраст от 50 до 60 години.



Според резултатите от проучванията подмладяващото си свойство орехите дължат най-вече на високото съдържание на Омега-3 мастни киселини в тях. В допълнение, тези микроелементи също потискат инфекциите и възпаленията.

Проучванията сочат още, че енергията, погълната от тях, е с 21% по-ниска, отколкото би се очаквало въз основа на хранителните им вещества. Освен това чувството на ситост, с което орехите даряват организма, наистина е забележително.

Ето на какви чудеса още са способни орехите благодарение на вълшебните си качества:

Те са богати на антиоксиданти

Знаете ли например, че орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Ето защо яденето на богата на орехи храна предотвратява окислителното увреждане, което „лошия“ холестерол причинява след хранене.



Намалят риска от някои видове рак


Наблюдателните проучвания с епруветки, животни и хора предполагат, че консумацията на орехи може да намали риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и колоректалната система.

Намаляват опасността от развитие на диабет тип 2

Проучвания сочат, че една от причините орехите да са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2 е, че помагат за контролиране на теглото. Наднорменото тегло увеличава риска от висока кръвна захар и диабет.

Помагат за понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

Отбелязвайки ползите от пресните орехови ядки, диетологът Марина Макиша дава съвети и по кое време на деня и с какви продукти да се консумират, за да бъде въздействието им най-ефективно. Според нея орехите са най-благотворни за организма, консумирани за закуска. Благодарение на здравословните си мазнини, те дават усещането за ситост дълго време, а добавени към салати, млечни продукти или зеленчукови и плодови каши, придават на всяко ястие очарователен вкус и аромат.

Четете още: Как да отслабнете поразително чрез специална диета за вашата зодия (първа част)