Ако сте взели решението да се откажете напълно от захарта, не бързайте да го правите, защото ще направите голяма грешка!

Тя е един от основните елементи на оцеляването на човека като вид заедно с такива неща, като храненето и секса. Това поведение носи удоволствие на мозъка и за да се развиваме, трябва да го повтаряме и затвърждаваме.

Факт обаче е, че захарта е смятана за вредна, особено в големи количества. Тя е враг на тънката талия, повишава риска от диабет и възпаления в организма, но всичките ѝ негативни въздействия се дължат на злоупотребата с нея. Ако обаче се приема в разумни и умерени количества, захарта се оказва дори благотворна за човешкото здраве.


Скорошно изследване потвърди, че сладкото изобретение може да бъде от изключителна полза за организма.

Учени от Университета в Сейнт Луис заключиха, че някои видове захар помагат при лечението на атеросклероза, пише сайтът „Медикъл експрес“.

Става дума предимно за кафявата нерафинирана захар, меласата, захарта мусковадо, глюкозата и кокосовата захар, дори и бялата.



Опити над лабораторни мишки доказали, че дизахаридът трехалоза, което се намира в захарта, позволява на организма на гризачите да изхвърля по-активно и лесно излишната глюкоза. Веществото оказва благотворно влияние върху черния дроб и повишава чувствителността към инсулина, като с това намалява риска от диабет, категорични са експертите.

Освен това, сама по себе си, глюкозата, която се съдържа в захарта, захранва организма с необходимата му енергия за стимулиране на имунната и ендокринната система, отбелязват още специалистите.

Изследователите подчертават още, че захарта може да се използва при лечението на диабет от втора степен, като глюкозата в малки дози активира имуносупресори, неутрализиращи вредните бактерии в тялото.

Експертите констатирали също, че трехалозата ускорява изгарянето на калориите, повишава телесната температура, забавя отлагането на мазнините в черния дроб и на холестерол в кръвта. Механизмът на действие на дизахарида е подобен на този на антидиабетичните препарати, повишаващи чувствителността към инсулина.

С други думи, захарта в малки дози изчиства кръвната система от натрупаните в нея шлаки и други токсични отлагания, това стимулира нейната циркулация, подобрява работата на сърцето, повишава имунитета и, не на последно място, помага да се отървем по-бързо от излишните калории, заключават учените.

Четете още: 7 признака, че ядете твърде много захар