Всички сме наясно, че най-добрата стратегия за поддържане на добра форма комбинира правилно хранене и физическа активност.

Бразилски учени обаче са установили, че ролята на упражненията е още по-голяма – те не само ускоряват изгарянето на калории, но и помагат за контрола върху апетита.

Специалисти от Университета в град Кампинаш направили експерименти с плъхове, които имали наднормено тегло.

Преди да бъдат подложени на движение, животинките имали склонност да преяждат всеки път, при това с доста калорични храни.

След като започнали да „спортуват” обаче, отношението им към нездравословните изкушения се променило значително. Те приемали по-малки количества храна и съответно – отслабвали.

Според експертите ситуацията при хората е сходна – опасната комбинация между мазнини и въглехидрати често „замъглява” реакциите на мозъчните клетки, които ни казват да спрем да ядем.

Това от своя страна води до прекаляване с храната и натрупване на излишни килограми. Интензивното движение активира тези клетки много по-бързо и усещането за ситост също. Така напълняването може да се избегне по-лесно, а и контролът върху апетита е по-стабилен.

Най-добрите занимания в този случай са кардио тренировките, независимо дали са на открито или закрито. Тичането, тениса, карането на колело, динамичните групови занимания и други подобни имат най-положително влияние върху мозъчните клетки.

Бразилските експерти ще продължат тестовете си и върху хора в близко бъдеще, но предварителните опити с плъхове дават надежда, че резултатите могат да бъдат обнадеждаващи за тези, които се борят с наднорменото тегло.