Броите въглехидрати? Ядете храни с ниско съдържание на мазнини? Според ново изследване, няма значение видът на диетата, която прилагате – важното е да държите под контрол количеството на калориите. Това показват резултатите от продължило 2 години изследване.

За това време повече от 800 човека с наднормено тегло били подложени на една от 4 диети, полезни за сърцето, всяка от които съдържала комбинация от въглехидрати, мазнини и протеини в различно съотношение. Диетите били в голяма степен базирани на вече популярни - като например средиземноморската.

За 2 години участниците от всяка от четирите групи постигнали приблизително еднакви резултати в отслабването – независимо дали техният хранителен план бил фокусиран върху количеството въглехидрати, мазнини или протеини. За първите 6 месеца хората отслабнали средно с по 6,5 кг, а за двугодишния период – средно по 4,5 кг.

Медиците обясняват сходните резултати с факта, че всички участници имали намален прием на калории - и четирите хранителни плана включвали еднакво количество калории - 1200-2400 на ден в зависимост от килограмите.



“Очевидно се налага изводът, че важното са калориите, без значение как ги получавате. Но това не означава, че можете да ядете каквото си искате и колкото време искате, дори да е в рамките на дажбата калории”, смятат учените, цитирани от Ройтерс, и съветват: “Трябва да консумирате правилното количество калории за отслабване, но и да приемате балансирано въглехидрати, протеини и мазнини, като се фокусирате върху това да ядете храни като цели зърна, пресни плодове и зеленчуци, сухи източници на протеини и здравословни мазнини. Не е нито здравословно, нито вталяващо да си набавяте калориите само от нискокалорични храни с ниска хранителна стойност. Трябва да сте сигурни, че ястията, които приемате, наистина имат хранителни качества”.

Хранителният план трябва да е с разумно количество калории, да включва контролиране на размера на всяко ядене и да е правилно балансиран, пишат от zdrave.bg



След като вече знаете, че калориите са ключът към отслабването, как да започнете да сваляте килограми? Три възможни стъпки към целта:

1. Намерете диета, която да подхожда на начина ви на живот. Това е най-важната стъпка. Вместо да опитвате най-новата и модерна, изберете такава, към която можете да се придържате.

Ако следвате диетичен план само за да отслабнете, но той не пасва на начина ви на живот, може да се окаже, че е трудно да се придържате към нея в дългосрочен план и в действителност изобщо не се храните здравословно.

Диетолозите разработват различни индивидуални диетични планове именно за да могат хората с различни нужди еднакво успешно да постигат общата цел – отслабването.

2. Потърсете подкрепа. Участниците в цитираното по-горе изследване, които получавали редовни консултации и подкрепа през 2-те години, свалили повече от теглото си, отколкото останалите.

Борбата с излишните килограми е трудно начинание. Също като всичко останало в живота, ако имате подкрепа “отвън”, ще е по-лесно да се справите. Така човек осъзнава, че не е сам в този период.

3. Водете си дневник на храненето. Може и да звучи по ученически, но доказано помага. Някои от най-големите изследвания в областта показват, че дневникът повишава до два пъти резултатът. Когато човек си записва какво яде – включително малките похапвания – подхожда по-отговорно към количеството. Освен това имате възможността да виждате черно на бяло всичко, което сте яли през деня, включително малкото блокче шоколад, което иначе бихте забравили.