Автор
Woman.bg

Вечерните тренировки ще ви спасят от преяждането

Ставаме рано, не спим достатъчно, посягаме към кафето, шофираме до офиса, сядаме на стола пред лаптопа, ставаме единствено, за да обядваме и по никакъв друг повод. След 8 или 9 часа шофираме обратно до вкъщи, приготвяме вечеря, гледаме филм и дори не разбираме кога сме отпътували към страната на сънищата. Водейки този начин на живот, е много възможно да качим някой-друг килограм отгоре, а с времето започваме да трупаме все повече излишно тегло. Сякаш се въртим в омагьосан кръг – спазваме строги диети, напрежението ни изнервя още повече, нямаме сили да извършваме повече физически дейности и накрая завършваме с шоколад в ръка, а отслабването и мечтаното тяло се превръщат в мисия невъзможна.

Ще бъдем честни с вас, липсата на тренировки и на каквото и да е движение само ще ви отдалечава от добрата физическа форма. Затова е задължително да отделяте всеки ден поне по 30-40 минути за движение и тук е мястото да развенчаем един мит, а той е свързан с ефективността на вечерните тренировки. Те са прекрасна опция за всички, които нямат достатъчно време, но напоследък все повече се насажда твърдението, че създават проблеми със съня и пречат на човек да заспи. Е, трябва да знаете, че това съвсем не е вярно. Има и още по-добра новина – вечерните тренировки ще ви предпазят от желанието ви да преяждате, защото потискат апетита. Тези твърдения са подкрепени от резултатите на няколко скорошни проучвания.

Според учените засилената физическа дейност във вечерните часове има много положително въздействие върху коварния хормон на глада – грелин. Тепърва предстои да бъдат проведени още проучвания по темата, които да изяснят какви тренировки влияят най-добре на организма ни и на съня. Но засега едно е сигурно: ако тренирате вечер, ще спите спокойно, а гладът ви ще намалее.

Четете още: Тренирайте за удоволствие, а не за изгаряне на калории