Автор
Веселина Петрова

Вижте как трябва да приемате витамин D, за да повишите имунитета си!

По време на епидемия като настоящата е важно да имаме достатъчен прием на мед, селен, желязо и цинк, както и на витамините А, С и Е, които имат антиоксидантен потенциал, казва д-р Мария Николова, диетолог и преподавател в Медицинския университет в София в интервю за БНР.

Хората не трябва да подценяват витамините от група B, особено при високи нива на стрес. Акцентира се и върху витамин D, заради имуномодулиращия му ефект, съветва още специалистът.


Проучвания и данни от последните години сочат, че е важно витамин D3 да бъде приеман в съчетание с друг мастноразтворим витамин – К2.

В някои публикации дори се твърди, че за да се активира витамин D в нашия организъм, трябва да имаме достатъчно магнезий, казва Мария Николова.
Витамин D има в мазните риби, яйцата, гъбите.

Джинджифилът съдържа биологично активни вещества, за които се смята, че имат подпомагащ имунната система ефект, подобно на куркумина, добавя тя.

За да функционира добре имунната ни система, тя трябва да разполага с достатъчно количество пълноценен протеин – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Антителата са с протеинова структура.


Диетолозите съветват в условия на изолация да ограничим простите захари и солта. „Високият прием на добавена захар провокира нашата имунна система, влошава функцията на имунната система. А в състояние на изолация много често от скука, при високи нива на стрес, посягаме към различни сладкишчета, пакетирани сокчета, кремчета. Не трябва.”

Замразеното месо не е източник на бактериални инфекции и паразити, но трябва да се размрази в хладилника, не на кухненския плот, съветват ни специалистите. Колкото повече мазнини съдържа едно месо, толкова по-малък е срокът за неговото съхранение.