Автор
Woman.bg

Вижте какво се случва с организма, след като откажете захарта

Изключили сте от менюто си калоричните храни, но въпреки това не успявате да отслабнете? Навярно е заради количеството захар, което поглъщате всеки ден.

Преди да отсечете, че не ядете нищо сладко, бързаме да поясним, че захар далеч не се съдържа само в сладките изкушения. „Бялата смърт“, както мнозина я наричат, се съдържа в състава на редица продукти, за които дори не предполагате. От лютеница и сосове за салати и спагети чак до хляб.

Но истината е, че не е толкова трудно, колкото изглежда първоначално да се откажете от захарта. Просто ще трябва по-прецизно да подбирате продуктите, с които да се храните. Вниманието и услията обаче ще си заслужават.


В това може да се убедите в следващите редове, където разглеждаме как реагира тялото на отказа от захар и какви са последствията за него.

Около час след консумацията на захар


След изяждането на един пакетиран десерт или друг продукт, богат на захар, вие усещате прилив на енергия. Но прекалено рязкото покачване на кръвната захар е последвано от рязко спадане на глюкозата в кръвта. Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Като гладът за слако е още по-голям след консумацията на захар, не само защото след спада на глюкоза организмът инстинктивно търси начин бързо да я покачи, но и защото захарта действа като наркотик. Пристрастяването към нея е реално доказано и редица изследвания сочат, че колкото повече сладко ядете, толкова по-често изпитвате непреодолим глад за захар.

Положителните резултати вследствие на отказа от захарта се проявяват за различен период от време и с различна сила в зависимост от човешкия организъм и от степента, в която е консумирана захарта. Но учените доказват, че при всеки индивид, отказал бялата отрова, се забелязват следните особености:

Загуба на килограми

Ограничаването на захарта рязко ще повлияе на килограмите ви и ще ви помогне най-накрая да се сдобиете с така мечтаните плочки. Причината е, че повишеното ниво на захар увеличава производството на инсулин в организма, който спомага за трупане на мазнини в областта на корема.

По-добро здравословно състояние

Консумацията на захар повишава възможността от развитие на редица заболявания, сред които диабет и сърдечно-съдови.

По-красива кожа и по-младежки вид

Повишаването на инсулина в резултат от приема на храни, богати на захар, може да предизвика увеличаване на секрецията на мастните жлези в кожата, както и да активира възпалителни процеси. Затова, ако имате акне и проблемна кожа, е хубаво да преосмислите употребата на захарни изделия.

Захарта води и до дехидратация на организма, поради което не е учудващо, че консумиращите я имат един от най-изразените признаци за липса на достатъчно вода в организма - торбички под очите.


По-здрави очи

Има реди изследвания, които доказват пряка връзка между увреждането на зрителния нерв и ежедневната консумация на голямо количество захар, пишат чуждестранни издания.

По-щастливи

Множество проучвания сочат и свързаност между депресивните състояния и покачването и спадането на кръвната захар.Сладките изкушения подобряват настроението моментно, но последвалия спад на глюкоза в кръвта води до влошаване на емоционалното състояние, раздразнителност и неспокойствие.