Автор
Woman.bg

Възстановяване на метаболизма и отслабване

Защо някои ядат каквото си поискат, без да напълняват, а други се подлагат на жестоки диети и успяват да свалят само 300-500 грама?

Много специалисти са на мнение, че отговорът на този въпрос се крие в обмена на веществата.


Метаболизъм

Веднага щом погълнем поредната порция храна, в организма ни започват да протичат едновременно два процеса – анаболичен обмен, при който поетата храна се преработва в необходими за тялото вещества и обратното – катаболичен обмен, при който тези вещества се разрушават, превръщат се в енергия и накрая се изхвърлят. Точно това представлява обменът на веществата или още метаболизмът, който може да бъде бърз или бавен.

От храната организмът получава енергията, която му е необходима за поддържане на жизнените дейности. Ако поемаме повече храна от необходимото или пък се ограничаваме твърде строго с цел отслабване, добре регулираните процеси в тялото се нарушават.

Какво се случва тогава?

* Ако ядем повече, отколкото е нужно за организма, тялото задължително преобразува излишните вещества в тлъстини.
* Ако се ограничаваме и ядем твърде малко, организмът решава, че е настъпил тежък период, в който отново се старае да трупа запас от енергия във вид на тлъстини. Освен това в такива моменти тялото е много пестеливо при разхода на енергия, включително и при храносмилането, поради което метаболизмът се забавя.


За да поддържа нормалната работа на вътрешните си органи и тонуса на мускулите едно мъжко тяло има нужда от около 60 ккал в час, а едно жеско тяло – от около 55 ккал в час.


Как да възстановим метаболизма си

Обменът на веществата трябва да бъде нормализиран. Не ускорен, а съобразен с нормалния жизнен ритъм на организма. За целта трябва на първо място да запомните, че енергията трябва да се изразходва.

Спортувайте


Спортът е най-добрият начин да увеличите общия разход на енергия и единственият начин да се предпазите от натрупване на тлъстини в съвременните условия на живот – асансьори, ескалатори, седяща работа в офис и минимално раздвижване. Запишете се на фитнес, започнете да тичате сутрин или пък просто да правите клякания. Дори да посветите на физическите натоварвания само 15 минути дневно, това може да нормализира метаболизма ви.

Отслабване в офиса

Повечето от нас са офис-служители, т.е. от сутрин до вечер седят на едно място, без да се движат. Но дори и така могат да отслабват. Калориите се изгарят при напрягане на мускулната тъкан. Затова когато сте на работа, позволявайте си да се въртите и да шавате, намирайте поводи да ставате по-често от стола и да ходите. Така ще ускорите отслабването си, дори ако по природа имате бавен метаболизъм.

Има няколко метода за контролиране на метаболизма. Един от тях е предложен от д-р Рой Мартина, автор на над 60 книги за здравето.



Позволявайте си да се въртите и да шавате, намирайте поводи да ставате по-често от стола и да ходите. Така ще ускорите отслабването си, дори ако по природа имате бавен метаболизъм.

Трите правила на доктор Рой Мартина

Правилата, с чиято помощ ще можете да регулирате метаболизма си, са прости, но изискват постоянство и голямо желание да промените не само физическото си състояние, но и съзнанието си.

Тренирайте до пълно изтощение

При тренировки се старайте да влагате всичко от себе си, до пълно изтощение. Трябва да се чувствате като спринтьор, който тича на границата на силите си. След като вложи всичко от себе си в пробега, той се отпуска, възстановява дишането си и тогава тича отново. Действайте на същия принцип, това ще накара организма ви да се адаптира към ситуацията, използвайки дишането. А колкото по-дълбоко и интензивно дишате, толкова по-бърз ще е метаболизмът ви.

Правете редовно дихателни упражнения. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кислород ще навлезе в кръвоносната ви система и толкова по-бърз ще е обменът на веществата.

Мислете си за себе си

Следващата крачка е тренировка на подсъзнанието. Самовнушението е най-ефективният метод да промените собствената си представа за себе си. Каквито и промени да стават в организма ви, най-важна роля за това играе мозъкът. Ако искате да изглеждате по-добре, започнете да си се представяте такава, каквато искате да бъдете. И скоро ще пожънете успех. Докато се променяте, съсредоточавайте се последователно върху всеки един етап. Не се опитвайте да достигнете крайната си цел с един голям скок.

Спазвайте хранителен режим

Поемайте колкото е възможно повече фибри и продукти. Избягвайте нишестените храни и наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. Пийте по 2-3 литра вода на ден, яжте нискокалорична салата или ябълка преди обяд и вечеря.

Както е и при всичко останало, при отслабване също е важно да поддържате увереността си в себе си и собствените си сили. За да запазите спартанско спокойствие, постарайте се да се наспивате добре и да контролирате винаги емоциите си.