Не количеството на изядената храна определя ефективността на една диета, показва проучване за общественото здраве на учени от Харвард.

В изследванията участват 12 000 доброволци на възраст над 20 години. Учените заключили, че яденето на здравословна храна, дори в големи количества, е много по-полезно от гладните диети.

За успешното преодоляване на затлъстяването е важно не количеството на храната, а калориите в нея.

Учените дадоха за пример спагети Болонезе. Ако изядете голяма купа от тази доста питателна храна, но увеличите зеленчуците за сметка на месото, мазнините и сирената, ще намалите двойно калориите в порцията спагети.

Водещият автор на изследването д-р Айн О`Конър обясни, че при изборът на диета трябва да наблегнете най-вече на правилното съотношение на продуктите, пише БГНЕС.