При последните си изследвания диетолозите са стигнали до извода, че желаещите да отслабват трябва да се придържат към храна, която е приемлива за индивидуалния им метаболизъм. Като заедно с това са определили четири основни типа, които ще представим подробно в следващите няколко статии.

Отначало е най-важно да се определи вашият метаболизъм към кой от четирите типа спада. Основното е да го направите правилно, за да получите ефект от избрания тип режим на хранене. В зависимост от това която жлеза е доминираща, хората могат да се разделят на четири типа: надбъбречен, щитовиден, овариотомен и хипофизен.

Щитовиден тип

Тези хора обожават общуването и учението, което им се отдава изключително лесно и запомнят прекрасно всяка информация. Но също толкова лесно могат и да я забравят. Много от тях вземат изпити блестящо, но на следващия ден не помнят нищо от това, което са прочели.

Тези хора са свикнали да довеждат всяко нещо до край, затова може да стоят на работа тогава, когато останалите вече си почиват вкъщи.



Що се касае до фигурата на такъв човек, то при нормално тегло има тънка шия, изпъкнали ключици рамене и бедра с еднаква ширина. Гърдите на жените от този тип са със среден размер, талията е добре обозначена, има леко отклонение в гърба. Ръцете и краката са относително дълги за размера на туловището. Главата е овална, тялото издължено, с изпъкнали кости, така че даже при наднормено тегло ключиците, лактите и ребрата ще се личат.

Ако човек от щитовидния тип има проблем с наднорменото тегло, то мастните натрупвания ще се наслоят основно в долната част на тялото, в горната част на краката и на корема. При недостатъчна активност се получава увисване на хълбоците, но при независимо от излишните килограми талията остава ясно очертана.

Хранене за щитовидния тип

Характерните за този тип спадове на енергия в различните части на деня са заради това, че човек много бързо изразходва енергията, получена от храната. Затова за поддържането на работоспособност на високо ниво и за запазването на нормална фигура, хората от този тип трябва да се хранят често и по малко. Желателно е да се приема храна на всеки четири часа.



Ежедневният порцион трябва да включва:

Протеини с ниско съдържание на мазнини: яйчен белтък, птици, риба, тофу, сирене, гъби, всички зеленчуци, които зреят над повърхността, скорбялни зеленчуци и бобови, мононенаситени мазнини, ниско маслени млечни продукти: извара, нискомаслено мляко.

Хората от щитовидния тип трябва да ограничават зърнените храни, хляба и плодовете.

Трябва да се откажат от бонбоните, бялото брашно (торти, сладкиши) плодови сокове и напитки, съдържащи кофеин.
За похапване на крак са подходящи протеинови блокчета или ядки, въпреки това е необходимо да се следи за количествата, защото тези продукти са достатъчно калорични.

Следва продължение.



Източник: Kozmetikata.com