Искате да сте във форма през лятото, но се чудите на какъв спорт да заложите, за да постигнете това. Защо не на пилатеса?

Това е спорт, който се практикува от близо 100 години и е част от тренировъчната програма на редица известни дами от световния шоубизнес. А какви са причините пилатесът, известен като метод за координация между ум, тяло и дух, да е така предпочитана физическа активност, може да видите в следващите редове:

Подобрява гъвкавостта

Трябва да се подчертае, че не всяка физическа активност има ползотворно влияние върху гъвкавостта на тялото. Фитнесът, например, значително сковава тялото и дори на често практикуващите упражнения с тежести се препоръчва да посещават часове по пилатес. Причината е, че той осигурява по-голяма гъвкавост на мускулите и подобрява състоянието на ставите.

Облекчава болките в гърба

Заседналият начин на живот е причината много от нас да се оплакват от болки в гърба. Но, спокойно...Има решение на проблема и то се казва пилатес. Този вид активност елиминира болката чрез раздвижване и ангажиране на ставите и мускулите. Отделно от това пилатесът подобрява стойката и по този начин също спомага за преодоляване на дискомфорта, предизвикан от стоенето пред лаптопа по цял ден.

Оформя тялото

Тъй като пилатесът не се отличава с висока интензивност, някои си мислят, че той не е правилния избор, когато целта е отслабване. Истината обаче е съвсем друга. Този спорт е идеален за извайване на тялото и най-вече за оформяне на коремните мускули.

"Пилатес упражненията стимулират голяма част от мускулатурата, но най-вече мускули от средната част на тялото, особено онези, които наричам голямата четворка – косият коремен мускул, мускулите мултифиди, тазовото дъно и диафрагмата", разкрива Ерика Блум, една от водещите преподавателки по пилатес в Ню Йорк.