Внимание: този материал не е за влюбените в картофите. Или пък може би е добре точно те да прочетат следващите редове, особено ако напоследък имат проблеми с високото тегло.

Любезните колеги от BBC посветиха цял документален филм на любимия ни зеленчук, който май ще се окаже враг на красотата. Питаме се защо?

Експерти споделят, че в един изпечен картоф се съдържат около 90 гр. захар, което е равно на 19 бучки захар. За сравнение в един Snickers има около 6 бучки. И тъй като картофите спадат към високо въглехидратните храни, те не бива да бъдат консумирани често. Те са и основният виновник за затлъстяването, което в момента е проблем в световен мащаб. Диетолозите предупреждават, че дори и храните, които на пръв поглед не са сладки, могат да съдържат голямо количество захар и да ни карат да пълнеем. Когато похапваме печени картофи, колкото и да ни е вкусно, пълнеем неусетно, тъй като те са с много висок гликемичен индекс.



Освен това е картофите са богати на нишесте, също както белият хляб и пастата. Те съдържат също толкова захар, колкото и сладките изкушения и газираните напитки. Ако ги консумирате с мярка, те ще бъдат преработени в организма като глюкоза и ще почерпите енергия от тях. Но ако се прехранвате главно с картофи, много бързо ще започнете да си складирате килограми. Според специалистите, когато сме решили да „прегрешим“ и да си хапнем картофи, хляб или паста, е хубаво да изчакаме те да изстинат по-дълго време, преди да ги консумираме.

Четете още: Черешова диета - ключът към слабата фигура