През зимата пълнеем с по няколко килограма задължително. На какво се дължи това? Организмът на човека е създаден така, че при ниските температури се запасява с мазнини, за да поддържа своята телесна температура. Дори напоследък се наблюдава следният феномен - откакто излезе модата на "голите коремчета", при младите жени започва натрупване на тлъстинки именно в тази разголена област. Това е реакция на самия организъм с цел да се предпазят нужните за регенерацията органи, които се намират именно там, твърдят специалисти.

През зимата трупаме повече мазнини с цел съхраняване на жизнените функции и здравето. Затова прилагаме сезонен модел на хранене, който именно през този сезон допринася за натрупването на тези няколко "излишни" килограма. Това се дължи на повишения прием на храни от животински произход (особено по-тлъстите), докато през лятото мазните храни почти отпадат от менюто, отбелязват диетолози.

През студените дни актуални са наденичките, сармичките с кисело зеле, пържолите, капамата и въобще по-мазните храни, които трудно можем да избегнем. За сметка на това през сезона се намалява консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Тези полезни съставки от хранителния ни режим ни снабдяват с витамини, минерали и ни помагат да изхвърлим токсините от тялото си. И всичко това на цената на много малко калории. През зимата пресните плодове и зеленчуци често са изместени от маринованите и замразените си еквиваленти. Като добавим и завишения прием на меса и пържени храни, виждаме един от основните фактори защо пълнеем през зимата.

И какво може да направим, за да не допуснем това напълняване? Едно от нещата е да се запасим с по-дебели дрехи и грейки, които да поддържат телесната ни температура по-висока, без да се налага да разчитаме на трупнатите от организма тлъстини. Другият начин е да наложим в храненето си елементи от диететиката, които ще ни предпазят от качването на нормалните за зимата 2-3 килограма, винаги разполагащи се на най-нежеланите места от тялото ни.