Автор
Woman.bg

Защо съветите за хранене по време на празници са напълно излишни

Коледа е съвсем близо. Новата година чука на вратата. Вълшебно време за смирение, благодарност, равносметки и обещания. Време за срещи с най-близките хора, време за споделяне на положителни емоции и време за празнуване.

А коя е водещата тема на всички сайтове, списания, съботно-неделни предавания и вестници?
Темата за храната.
Нормално ли ви се струва това?

Фокусът на предстоящите празници се измества от същността им – към храната.

Да, храната е неразделна част от всеки празник, но не е фокусът. И не трябва да бъде. Съветите за хранене по време на празници са напълно излишни и не са ви нужни.

Защо съветите за хранене по време на празници са ненужни?

Можем най-общо да разделим хората на два типа – такива, които се отнасят отговорно към храненето си и такива, които не го правят. Щом четете тази статия, най-вероятно вие сте от първия тип.
Нека сега да разгледаме как съветите за хранене по време на празници се отазяват на всеки от двата типа хора:

Хора, които се отнасят отговорно към храненето си

Хората, които се отнасят отговорно към храненето си, са запознати с и се придържат към основните принципи на правилното хранене - редовно , качествено и умерено. Те знаят, че е препоръчително да се хранят през 3-4 часа, да избират качествена храна и да не прекаляват с количествата. И правят точно това всеки ден.

Но идват празници.
Отговорните към храненето си хора започват да попадат все по-често на всевъзможни съвети и предупреждения за храненето по време на празниците.
Започват да се тревожат. Започват да се съмняват в себе си. Стресът от предстоящите празници, пазаруване, подаръци и срещи със семейството, се допълва от въпроси тип „Какво ще готвя?“ , „Как да избегна преяждането“, „Как ще запазя килограмите си?“, „Сармите ли да избера или тиквеника?“...

От здравословно удоволствие, по време на празници, храненето се превръща в стрес.
А празниците не трябва да изискват волеви усилия. Празниците са време за отпускане и зареждане с позитивни емоции и преживявания.
Съветите за храненето по време на празници могат да създадат само объркване и стрес при хората, които по принцип се отнасят отговорно към това какво, колко често и колко ядат.

За тези хора не е никакъв проблем няколко дни в годината да НЕ МИСЛЯТ за храненето си и да не се съобразяват нито с количеството, нито с качеството на храната. Ако желаят. И точно празниците са тези дни.
Ако тези хора правят правилните избори за храненето си в периода между Нова Година и Коледа, нарушаването на правилата между Коледа и Нова година, няма да се отрази негативно нито на килограмите, нито на настроението, нито на здравето им.
Съветите за храненето по време на празници са напъно излишни за тези хора. За тях са достатъчни собственате им знания и интуиция.

Хора, за които храненето не е тема за размисъл

Дали съветите за храненето по време на празници са полезни за хората, които не се интересуват от темата за правилно хранене?
Вие как мислите?

Ако цяла година някой не се замисля какво и колко яде, много малко вероятно е да започне да го прави точно преди празници.
Може би тези съвети случйно биха привлекли интереса на този тип хора към храненето, но дори и в този случай, те ще са излишни.
Защо?
Защото показват храненто в „извънредни ситуации“, каквито са празниците.
Най-вероятно тези "топ” съвети ще останат напълно пренебрегнати от хора, които не се вълнуват от храненето. Излишни са.

Поради изброените по-горе причини, аз няма да ви давам съвети за хранене по време на празниците.
Само един:

Усетете празниците! Усетете спокойствието. Споделянето. Магията. Удоволствието от живота.
Ако храната ви помага да го постигнете – хранете си.
Това са само 5-6 дни.

Не мислете за храненето си в периода от Коледа до Нова Година.
Правете го от Нова Година до Коледа.
Весели и вкусни празници!

Можете да видите още съвети за храненето от Ипократис Пападимитракос и да изберете вашата програма от www.ipokratis.bg