Защо у нас не е проблем да си дебел мъж, а е грях да си дебела жена

25 юли 2019 | 12:36
7343
16
Снимки Pixabay
16

Колкото и да е уверена в себе си една жена, идва момент, когато самочувствието ѝ е потъпкано и изхвърлено на боклука. Убито от стереотипите, завладели съвременното общество.

От всеобщото схващане, че ако не си висока 170 см и не тежиш (максимум) 50 кг, то ти си карикатура, заслужаваща подигравки, публично унижение и линч. И не си мисли, че ако си надебеляла заради хормонални проблеми или защото доскоро си била бременна, ще ти се размине.

Качила ли си килограми, каквато и да е причината, се приготви да чуваш по свой адрес ласкави определения като „слоница“, „цоцолана“ и „кашалот“.Понякога си мисля, че в България дори убийството не е такъв грях като това да си дебела жена. Ако отнемеш човешки живот, сигурно появяването ти сред хора няма да е съпътствано от толкова злостни слова, изречени ту в очите, ту зад гърба ти - за сметка на това наднорменото тегло е непростим грях.

Но нека поясня – у нас не е страшно да си дебел мъж, страшно е да си дебела жена. Установили ли сте го? В България дебелите мъже излизат с манекенки и някак килограмите при тях са се превърнали в белег на просперитет, на достигането до определен социален статут. Докато дебелите жени в милата ни родина са обречени винаги да са нарицателно за непривлекателност.

Признавам си, че идеята да съм дебела жена в общество като нашето ме ужасява. Затова изпаднах в паника, когато в един пролетен ден преди три години се оказа, че трудно влизам в дънки, които до неотдавна са ми били тамън.

Пулсът ми се учести, а студена под започна да избива по челото ми. Очите ми се напълниха със сълзи.„Не, не, не, не мога да си го позволя, психиката ми е прекалено крехка, няма да издържа на подигравките“, си мислех аз, докато панически бягах към огледалото след пробването на поредния отеснял ми деним. Исках спешно да проверя дали наистина съм толкова дебела, колкото се чувствах. Навярно не съм била, но вече бе късно. Страхът да не ме линчуват, заради килограмите ми, бе налице и ме блъсна в бездната на хранителното разстройство.

Вманиачих се по тренировките и здравословното хранене.За няколко месеца отслабнах драстично, но се разделих не само с няколко килограма, но и със здравия си разум. Достигнах до състояние не само да не консумирам абсолютно нищо, което съдържа захар, но и да се чудя дали, ако ям 300 грама череши, а не 200, ще надебелея много. Постоянно мерих грамажа на порциите си, четях какви по вид мазнини мога да консумирам и в коя част на деня, колко въглехидрати ми трябват на килограм и все по-упорито затъвах в лудостта си.

В един момент бях 44 килограма на 164 см и въпреки това се чувствах недостатъчно слаба.Тренировките ми бяха толкова чести и интензивни, че не след дълго и менструацията ми спря.

Трябваше да минат доста месеци и да ми се случат доста неща, за да осъзная, че няма по-ценно нещо от здравето. И физическото, и психическото. И че да не си XS размер, но да си в мир със себе си, всъщност въобще не е лош сценарий.

И най-важното – убедих се, че ако си позитивна, духовита и има какво да разкажеш, човек ще е толкова зает да те гледа със захлас, че няма да му остане време да търси несъвършенствата във физиката ти. Затова, момичета, инвестирайте в развитието си като личности, а не падайте в капана на изкривените разбирания за красиво, властващи в наши дни.

Коментари

6 Диди
  25 юли 2019 | 19:20 отговор
 

Дебел мъж(без пари) също е заклеймяван и обиждан и често самотен, така че.и за двата пола затлъстяването е проблем, който отключва и болести. ...просто българина все още няма правилна култура на хранене. Българската кухня е мазна, калорична и подува-българина без хляб не сяда, а хляба е супер вреден.Като вкараш 1 паница боб,3-4 филии хляб и за десерт баница няма как да не се подуеш.Бирата я пият вместо вода. Четете и променете навиците си!

 
 
Алекс
26 юли 2019 | 10:15

Да ама пък виж дебел мъж с пари! Царче някакво. А дебелата жена и с пари и без пари, пак си я подиграват. Парите не трябва да са базата за сравнение. Проблемът също не е ж българската кухня, а в нистака култура на хранене. Всеки има достъп до интернет и може да се осведоми за хранителните стойности на продуктите или да си хареса диета и упражнения.

 
Дйвб
27 юли 2019 | 13:47

Не е съвсем така. Но се сблъсках с проблем. Никога не съм била чак толкова закръглена. Но когато дебели, злобни, грозни, лигльовци, имащи се за богаташи на една заплата. Започнаха да ме обиждат, че не съм чак толкова хубава и едва ли не съм им длъжна. Разбрах едно. Винаги най-дебелите, грозни дриплювци са най-злобни по отношение на жените. Държат се с теб все едно си им длъжна да го вземеш на отглеждане, за да ги поправиш. Нямам желание да поправям пияници, със самочувствие на богати фотомодели,а всъщност са грозни, дебели, простаци, без никаво образование и интелект. А, се имат за голяма работа. Много повече унижения съм преживяла от такива идиоти комплексари. Такива злобни индивиди са с най-жестоките коментари към някой, който изглежда и е по-интелигентен от тях.

5
  25 юли 2019 | 17:39 отговор
 

Абе най -кофти е да си в средата-нитп дебела,нито слаба ,но с паласки и корем... Възрастта не прощава :D

 
4 Гери
  25 юли 2019 | 17:36 отговор
 

Жените в България са виновни за този манталитет. Разглезват мъжете още от люлката и не ги учат да уважават и виждат майките си не само като майки, но и като индивиди. Майката прави всичко за децата си - факт. Но има една тънка граница, като да учиш малкото момченце, че мама също има нужда да и донесеш вода, когато я боли глава. Да сгъне своите прани дрешки, когато мама няма време. И тн. Малките неща учат после за големите. Така и майката трябва да се отнася с малкото си дете с уважение, като с малък мъж, който да го учи да е мъж още от люлката, а не само с лично майчинско отношение. Това очаква и вече порасналия мъж, който е възпитаван да вижда жената само като майка, която прави всичко за него и вместо него. От нея после се очаква да изглежда по идеалният за него начин и ако не изглежда така, тя е принудена да си жертва и здравето само и само да угоди на мъжа.

 
 
Елица
25 юли 2019 | 17:52

Много правилно. Отношението майка - син е важно и определящо за отношението на порасналият мъж към половинката си. Нагледахме се на инфантили.

3 Деси
  25 юли 2019 | 17:15 отговор
 

Има двойни стандартни, действително. Но и не е съвсем така. Никога не съм била с по-дебел мъж и никога няма да бъда. За мен биреното коремче е признак на немарливост към себе си и недостиг на интелект. А и в комбинация с плешивия ген на повечето българи... Тъй че мъже, спортувайте, защото българките са красиви и умни и лесно може да ви ги отмъкне някой приятен младеж от Западна Европа.

 
 
Меси
25 юли 2019 | 18:26

По-скоро негър-футболист или някакъв мангал с неустановен произход.Да ви влачат,"красивите и умните",ние ще се задоволим с образованите и стилните.

 
Васил
25 юли 2019 | 20:05

Глупости!

 
25 юли 2019 | 20:14

За съжаление само в България е така. Нисък интелект - дрън дрън.

 
Неси
26 юли 2019 | 09:11

Месиии, отдавна съм разбрала, че в БГ то много се страхуват от "умните и красивите".Защо ли е така? Вероятно, защото усещате, че не сте нито умни нито красиви и това ви кара да се чувствате смачкани и ставате злобни и завистливи.Вместо това направете повече усилия да промените просташкия си манталитет, да промените външността си и да се научите да уважавате жените.Сигурно тогава българките ще престанат да харесват чужденци.

2 Бети
  25 юли 2019 | 16:37 отговор
 

За съжаление, автора е абсолютно прав. Грях е в България да си пълен. Трябва да търпиш подигравателни погледи от ляво и дясно, злостни коментари и отвращение, толкова силно все едно си прокажен. Този Байганьовски манталитет винаги ще ни дърпа надолу към нищото и никога няма да постигнем това, което белите държави са успели. Дали ще са дебелите жени, неособено привлекателните, необвързаните, женените, самотните майки и прочее, за Бай Ганьо жената е нищо. Радвам св, че има и изключения от правилото и дълги години съм с мъж, който ме обича всякак си - с рошава коса, плюс-минус 5 кг, с грим или без

 
 
Тибе
25 юли 2019 | 16:52

За всеки влак си има пътници.За товарният също.

 
25 юли 2019 | 19:16

Тибе е пример за злобен бай ганьо :))

 
25 юли 2019 | 19:18

Тибе е пример за злобен бай ганьо :))

1 Крум Усаински-Крупник
  25 юли 2019 | 13:29 отговор
 

Цървули!!!Дебелаците са противни,независимо дали са мъже или жени!!!Мазни,потни,смръдливи добичета с вредни навици и привички!!!Но,да си дебел мъж в Милата ни Родина,наистина е признак на преуспял човек с положение в обществото,думата на когото се чува!!!Докато дебелата жена е просто една дебела свиня,без грам себеуважение,неспособна да се грижи за външният си вид!!!Ура и Слава!!!

 
 
Изабела
25 юли 2019 | 17:21

Круме, явно ти си доста дебел мъж,но само до там.Без думата ,възможностите и без манекените! Ще дойде ден и ще се молиш някое "смръдливо добиче" да ти обърна внимание, защото парите няма да ти стигат само за крайпътни труженички, а и ръцете ще те болят от толкова.....

 
Крум Усаински-Крупник
25 юли 2019 | 18:34

Краво!!!Не е вярно!!!Това са най-долни клевети и инсинуации,имащи за цел да хвърлят кал върху доброто ми име!!!Изобщо не съм дебел!!!И няма да дойде ден,да се моля на някоя дебела свиня за секс-ако ще да е последната жена на света!!!Първо,защото след моята,бивша дебелата свиня Параскева,не понасям дебелани и второ,защото съм достатъчно заможен да си позволя каквото харесвам!!!Продажни,млади курволяци-дал Господ!!!Ура и Слава!!!

 
Изабела
25 юли 2019 | 18:55

Ура и Слава за Параскева!!! А за продажните,млади ,курволяци си прав. Само такива ще ти вържат,никога една стойностна жена няма да ти върже,колкото и да си заможен...Жал ми е за теб!

 
Нямам думи
25 юли 2019 | 19:08

Изабела, този индивид просто го игнорирай. Не искам да си представям за какво чудо става въпрос. Да си стои и да си пише излиянията-май друга работа няма.

 
...
25 юли 2019 | 22:19

Kруме, престани да си измисляш,че те е поглеждала жена. На всички ни е ясно,че си дебел хомосексуалист щом висиш по цял ден в женски сайтове и просиш внимание,защото навярно и гейовете не ти обръщат внимание вече.

 
27 юли 2019 | 01:58

Курварите и слабо сексуалните мъже търсят курволяци.

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.