Автор
Ива Петрова

Зеленчуците, които ви пречат да отслабнете

Зеленчуци + белтъчини – това е универсалната формула за хранене за онези, които искат да свалят излишните килограми. Случва се обаче дори и при доста ограничено меню стрелката на кантара да не помръдне или дори да плъзне в нежелана посока! Причина за това могат да бъдат някои зеленчуци, които съдържат по-голямо количество нишесте, тоест скрити въглехидрати. Нишестето е равностойно на захарта. Съдържащите го зеленчуци предизвикват рязко отделяне на инсулин и засилване на чувството за глад. В резултат вие ядете повече, за да компенсирате колебанията в кръвната захар, а отслабването се забавя или дори спира.

Харвардската школа по здравеопазване е провела проучване, което е продължило 20 години с участието на 13 хил. доброволци. Учените установили, че има връзка между някои зеленчуци и напълняването. Хората, които ядяли повече „нишестени“ зеленчуци, напълнявали за разлика от други участници, които предпочитали други растителни продукти. В тази статия ще ви разкажем кои зеленчуци трябва да изключите от менюто си, ако се опитвате да отслабнете.

Картофи



Царевица



Фасул



Грах



Всичките тези продукти съдържат големи количества витамини и минерали, така че недейте да ги отказвате в дългосрочен план. По време на диетата си обаче е най-добре да ограничите консумацията им. Пробвайте да ги заместите с броколи, чушки, моркови и тиквички – те съдържат много влакнини и вода и това ще ускори отслабването ви.

Четете още: Защо трябва да вечеряме преди 18.00 часа