Проучванията показват, че ако гледате клипове с котки в интернет, ще се заредите с положителни емоции.

Затова не е особено изненадващо, че притежаването на подобно животинче си има и своите предимства, пише Mental Floss, цитиран от Obekti.

1. По-добре е за околната среда

Проучване от 2009 г. показва, че ресурсите за изхранването на куче в хода на живота му оставят същия отпечатък като джип Toyota. Котката яде по-малко и предимно риба, а не месо.

2. Котките помагат за излекуване на лоши емоции

Загубата на близък човек е много болезнена, но котките помагат за нейното преодоляване и за намаляване на болезнените усещания.

3. А също и да си намерите гадже

Ако нямате успех в срещите, вземете си котка, защото проучване в Англия оказва, че 82 процента от жените гледат по-добре на мъже, които харесват домашни любимци и най-вече котки; такива хора се смятат за по-добри.

4. Собствениците на котки са умни

Университетът на Бристол е провел проучване, според което хората с котка за домашен любимец имат по-голяма вероятност да са с висше образование. Подобно проучване сред 600 студенти в Уисконсин стига до извода, че гледащите котки са по-интелигентни.

5. Ще имате по-здраво сърце

Котките намаляват нивото на стреса, най-малкото защото не изискват толкова усилия за гледане, колкото при кучетата. Специално опасността от инфаркт или инсулт също се редуцира доста.

6. Те ще бъдат верни другари

Стереотипът, че кучетата са по-привързани от котките е точно това - един стереотип. Много проучвания са доказали, че котките са също толкова верни, особено на стопанките си.

7. Те могат да ви разкрият неща за човешката личност

Собствениците на котки са по-интровертни и скромни, а също и се поддават по-малко на манипулации.

8. Ще спите по-добре

В проучване на клиниката "Майо" 42 процента от хората признават, че спят по-добре заради котката си и мнозина дори я предпочитат пред човек до себе си.

9. Котка у дома означава по-малко алергии

Проучване показва, че децата под една годинка, които живеят в дом с котка, са изложени на по-малък от риск от развиване на алергия.

10. Те буквално могат да спасят живота ви

Има записани случаи на котки, предусетили епилептични припадъци, инсулт и теч на газ, в които интуицията на домашният любимец е предотвратила сериозна опасност и дори смърт.