Експерти по поведението на животните са сигурни, че колкото по-добре се разбират кучетата и стопаните им, толкова по-хармонични отношения се създават помежду им. А където има хармония, ще има и любов. Кучетата показват чувствата си чрез езика на тялото. Ако забележите следните 11 признака, имате повод за радост – любимецът ви много ви обича.

Кучето ви ближе

„Дори и за кучетата целувките означават много“, твърди Хейли Хаят, експерт по дресура в OnPoint Systems LLC. „Кучетата-майки ближат малките си в знак на любов и така ги почистват. Ближейки ви, животното показва, че се грижи за вас и ви уважава“, отбелязва той.

Кучето ви прегръща

Доктор Керъл Осбърн от ветеринарна клиника Chagrin Falls Veterinary Center & Pet Clinic е сигурна в следното: „Когато кучето се притиска нежно към вас, това означава, че то се чувства в безопасност с вас, че му е много комфорно. А както знаете, ние изпитваме комфорт с онези, които обичаме“.



Кучето въздиша и се изпъва до краката ви

„Когато кучето поляга до своя човек и изпуска дълга въздишка, това също е признак на удовлетвореност“, продължава Керъл Осбърн.

Кучето ви посреща и ви се гали

„Докосванията са един от най-явните признаци на любов и привързаност дори и при кучетата“, казва Джеф Франклин, собственик и оператор на Cobra Canine. „Ако вечер, когато се прибирате, кучето подскача около вас и с целия си вид показва, че се радва да ви види, това със сигурност е любов“.

Кучето скача върху вас

Често подобно поведение се смята за проблемно при кучетата, но всъщност това е просто проява на чувства. „Скачайки върху вас, кучето отново показва, че сте му липсвали и че се радва да ви види. Със скоковете си то се опитва да се доближи до вас и може би да ви близне по лицето“, твърди Хейли Хаят.

Кучето маха с опашка

„Кучетата махат с опашка, когато се чувстват щастливи и спокойни“, казва Керъл Осбърн. Така че този жест също показва, че вашият любимец ви обича – или че поне не се чувства застрашен покрай вас.



Кучето установява зрителен контакт с вас

Осбърн пояснява, че зрителният контакт е един от най-вълнуващите видове комуникация между кучето и стопанина. „Това е начинът то да ви каже, че ви обича, знак за близост, доверие и привързаност“, казва тя. „Когато кучето ви гледа в очите, мозъкът му отделя хормона на доброто настроение окситоцин. Същият хормон привързва майките към децата им“.

Кучето спи във вашето легло

Да, това може да е спорен въпрос, но вижте какво казват експертите: „Сънят е уязвимо състояние за всяко живо същество. Да спиш до близък член от глутницата е признак на любов при кучетата“. Ако забелязвате, че насън любимецът ви се притиска все по-близо до вас или направо заспива върху вас, бъдете сигурни, че това е любов.

Кучето краде бельото ви

Светът на тези животни е съставен от миризми. „Когато ние, хората, влезем в някоя стая, виждаме стая“, казва доктор Осбърн. „Но когато домашни животни влязат в нея, те веднага започват да „виждат“ мирзми. Не го забравяйте“. Долното бельо поема най-много от телесната ни миризма, затова кучето може да си отмъкне някой неизпран артикул. На четириногия ви приятел му харесва, че дрехата мирише на любимия му стопанин.

Кучето се опитва да ви утеши, когато сте тъжни

Забелязвали ли сте, че ако след тежък работен ден се проснете изтощени на дивана, кучето слага главата си в скута ви и се опитва да ви окуражи с поглед? „Всичко ще бъде наред. Аз съм до теб“, сякаш казва погледът му. „Какво е любовта, ако не да утешаваш онзи, за когото те е най-грижа?“, казва Джеф Франклин.

Кучето ви следва по петите

„Някои кучета не проявяват привързаността си физически и това е нормално“, казва Хаят. „Те ще се опитват да демонстрират любовта си по други начини – например като ви следват навсякъде. „Преследвайки“ ви, кучето показва, че иска да прекара време с вас и че се чувства в безопасност покрай вас“.

Четете още: Внимавайте, това са 10-те плода, които могат да убият кучето ви