Автор
Woman.bg

6 породи кучета, които не трябва да отглеждате в апартамент

„Искам да си взема голямо куче“, каза веднъж една моя позната, която трудно можеше да заподозреш в привързаност към четириногите. Нито обичаше да се разхожда навън, а дори и до магазина, който беше на няколко крачки от дома ѝ, отскачаше с такси.

"Защо имаш нужда от куче?", попитах я, след като ми сподели изненадващо решението си.

Останах изумена от отговора ѝ: „С него ще тичам повече“, отсече тя.



Кимнах мълчаливо с глава и мислено съчувствах на горкия бъдещ питомник, който щеше да има лошия късмет да бъде отглеждан в тясната гарсониера на моята позната. Казах си: горкият, скоро и той ще стане толкова дебел и ленив, колкото и пухкавата му мързелива стопанка.

И така, ако и вие случайно сте намислили да си купувате куче, но нямате условия за неговото отглеждане – къща с двор например, добре е да хвърлите едно око на породите по-долу, които ще се чувстват наистина нещастни в тясното пространство на градския апартамент:

Санбернар

Санбернар е известна порода кучета, която се развъжда от векове. Предполага се, че тези умилителни великани имат родствена връзка с тибетски мастиф.

Кучето е високо около 80 см, а теглото му може да достигне повече от 100 кг. Затова не е и учудващо, че санбернарът има нужда от много пространство и от разходки. Нуждае се и от умствени и физически предизвикателства, за да може да се развива. От друга страна, трябва да се има предвид, че тези кучета са предразположени към прегряване. Ето защо тяхната къщичка трябва да бъде разположена на възможно най-сенчестото място в градината, така че да се чувстват комфортно и през летните горещини.

Санбернарът не е от най-подходящите за отглеждане в градска среда кучета. Както вече стана въпрос, той има свободолюбив дух и огромна енергия, която трябва да се изчерпи.
Ако все пак по някаква причина ви се налага да приютите този добродушен гигант в малкото си жилище, знайте, че той ще има нужда от многобройни и продължителни разходки всеки ден.

Немска овчарка

Немската овчарка е идеална за дворно куче. Тя ще пази дома и неговите обитатели с цената на живота си. Определено се ще чувства добре от факта, че има място, където да си играе и да изразходва своята енергия. Освен това породата е доста издържлива и престоят навън не би разклатил здравословното състояние на кучето. Заради едрия си размер и нуждата от тичане, немската овчарка не е сред породите, подходящи за отглеждане в апартамент. Ако обаче успеете да отделяте редовно време за четириногия си другар и го извеждате често навън, може и да направим изключение за вас.

Добре е животното да бъде извеждано поне два пъти на ден за около един час. Разходките на четириногото могат да са свързани и с изпълнение на различни задачи и игри. При тази порода хубавото е, че способността за заучаване на команди се запазва и през годините.

Немски дог

За всички любители и бъдещи стопани на тази величествена порода е добре да знаят, че това куче се чувства добре почти навсякъде, но се нуждае от пространство, видимо е защо. Тези кучета са изключително любящи, обичащи да раздават "огромни целувки". Важно е да се знае, че след нахранване догът трябва да почине 40 мин до 1 час преди физическа активност, породи опасност от дилатация на стомаха.

Породата се нуждае от много пространство за комфортно съществуване. Не бива обаче да я оставяте да нощува в двора, тъй като лесно може да настине. А в къщата му трябва собствен диван, тъй като обича да се разполага. На тегло това куче може да достигне 100 кг, а на височина - почти метър. Такова голямо куче трябва послушно да се подчинява на собственика. Следователно, ще трябва да отделите време не само за разходки (между другото, кучето не е разположено за дълга разходка), но и за обучение.

Коли

Колито, известно още като шотландско овчарско куче, както и другите подобни породи от типа на бордър коли, централноазиатска овчарка и др., са балансирани, активни и общителни кучета. Колито, в това число и други "овчари", както вече отбелязахме по-горе, са създадени да живеят на открито. Необходимо е да се разхождат дълго време, да дишат чист въздух, за да се чувстват добре. Тясното пространство между стените на апартамента влияе негативно върху психическото състояние на колито. Да не говорим за сноповете вълна, които тези дългокосмести чаровници ръсят по пода и мебелите на дома.

Хрътка

Ловджийските породи кучета, като афганистанска грътка например, за които бягането е жизненоважно, животът в апартамент е равносилен на затвор. Ако обаче държите да си вземете такава у дома, трябва да сте готови на поне 10-15-километрови ежедневни разходки с домашния си любимец. Ако това ви се струва невъзможно, дори и не си помисляйте за закупуването на такава порода.

Кане корсо

Кане корсо е изключително умно, предано и поддаващо се на дресировка куче. С тази порода обаче не бива да се злоупотребява, тъй като ако кучето израсне агресивно, би могло често да проявява враждебност към друго животно или човек. Къщата е най-подходящото място за отглеждане на този гигант, тъй като той ще се нуждае от достатъчно пространство, където да се разхожда на свобода. Кучето ще се чувства най-добре на двора, където с охота ще влезе в ролята на верен пазач.

След казаното дотук, сами се досещате, че апартаментът не е най-подходящото място за отглеждане на кане корсо. Невъзможността на животното да се разхожда и да извършва останалите си нужни физически упражнения могат да го направят нервно и неспокойно, а това пък, ако не е дресирано правилно, би могло да се отрази на общуването му с хора и животни. Ако все пак по някаква причина ви се налага да отглеждате тази порода в малко жилище, знайте, че ще се налага да разхождате кучето поне три пъти на ден.

Добре е извеждането на става винаги по едно и също време, така кучето ще може по-бързо да си изгради режим. Ако вие самите обаче не спазвате тази последователност, има опасност в един момент да се окажете с вилнеещ и цапащ 50-килограмов пес у дома.

Разбира се, с това далеч не се изчерпват породите, които не са подходящи за отглеждане в апартамент. Колкото е по-голямо едно куче, толкова повече се нуждае то от простор и свобода!

Четете още: Кучето - единственото същество, което ще те обича истински