Автор
Теодор Муховски

Ако намерите таралеж, не го хранете с мляко и ябълки

Таралежите все по-често посещават нашите градини. Те търсят подслон и строят сигурни къщи за зимата. Ето как можете да им помогнете да оцелеят през по-студените месеци и защо не трябва да ги храните с мляко и ябълки.

Таралеж в градината - какво означава това

Някога се смяташе, че таралежът, който живее близо до къщата, носи щастие и въпреки че все още си струва да се вярва, присъствието му в градината е просто доказателство, че тя се поддържа естествено, без химикали и вредни спрейове, което я прави безопасно и уютно място. Таралежите обичат спокойствието, тихите кътчета и купчините паднали листа. Затова "дивите", естествени, безопасни градини ги привличат най-много, особено през есента.

Таралежите имат отличен слух и зрение, което означава, че се хранят предимно през нощта. Те предпочитат да ядат насекоми, охлюви, земни червеи, личинки, гъсеници и други дребни вредители - което е полезно за растенията и културите, защото те ги пречистват. Таралежите също помагат да се отървем от трупове на малки животни като птици, влечуги и гризачи и ни подкрепят в борбата с нежеланите гости. Изследванията показват, че за една нощ таралежът може да изяде до 150 г храна и дори да измине няколко километра в търсене на препитание.

Таралежите са едни от най-полезните животни, които посещават нашите дворове и градини. Те не се хранят с растения, не увреждат тревните площи, въпреки че някои хора все още ги класифицират като вредители, но в това няма нищо вярно.

Какво да правим с таралеж, намерен в градината?



Когато срещнем таралеж в нашата градина, първо трябва да го огледаме внимателно. Ако се държи естествено, т.е. излиза през нощта, доста е нервен и се свива на топка, когато влезе в контакт, най-добрата идея е да го оставите сам и да премахнете потенциалните опасности от пътя му. Ако пък се появява редовно през деня и не се свива на топка, дори и при докосване, струва си да проверите за видими наранявания по тялото му и да се свържете с клиника за животни за всеки случай.

Здравите таралежи не се нуждаят от хранене, достатъчно е да поставите купа с прясна вода в градината.

Как да запазим таралеж в градината?



Таралежът в градината ни носи много радост и щастие. Струва си да направим всичко, за да го запазим там за по-дълго време. Таралежите се вкопчват в градините ни в търсене на подслон, храна и чувство за сигурност, а ние трябва да им го осигурим.
Тези животни обичат уединени, обрасли и закътани места с много листа, необходими за изграждането на гнездата им. Те охотно ги строят в стари навеси, в купчини клони или на диви, неподредени места в градината. Това, което ни изглежда като привидно естествена купчина боклук, за тях е идеалното място за живеене.

За да остане таралеж в нашата градина, той трябва да се чувства наистина в безопасност. Затова трябва да премахнем всички отрови, капани, инсектициди и внимателно да се движим из района, особено по време на работа в градината, като косенето на тревата. Преди да започнем, трябва внимателно да проверим дали нашият малък див наемател не си почива някъде сред купчината листа.

Да оставим ли таралеж да зимува в градината?

Ако нямаме готова къщичка за таралеж и не можем да я направим сами, достатъчно е да оставим купчини листа в градината и да ги наложим с клонки. Можем да поставим слама или мъх на дъното на могилите.

Къща за таралеж в градината - как да я направим?



Ако имаме малко време и елементарни умения за „направи си сам“, може да пробваме да си направим собствена къщичка за таралеж. За тази цел трябва да изготвим проект на паралелепипедна конструкция. Необходимо е да определим места, където ще има два входа от двете страни на къщичката и малки отвори в покрива за по-добър въздушен поток.

Следващият етап е да подготвим дървени дъски, от които ще направим къщата. Цялата работа трябва да се извършва с ръкавици, тъй като таралежите имат много чувствително обоняние и човешката миризма ги дразни силно и ги отблъсква.

Оптималните размери на къщата за таралеж са 45-50 см дължина и ширина и 35-40 см дълбочина. Входовете на къщата трябва да са широки до 20 см, по-големите могат да привлекат други хищници, например лисици.
След правилното изрязване на дъските трябва да се отстранят всички стърчащи елементи като трески, пирони и неравности от тях. Накрая всички елементи трябва да се съединят с лепило за дърво и вътрешността да се облицова плътно с листа.

Как да нахраним таралежа в градината?



Въпреки че понякога ни се струва, че таралежът е дошъл в градината ни да търси мляко и ябълки и ни се прииска да го нахраним, това е голяма грешка! Нито млякото, нито ябълките, нито други плодове или зеленчуци са подходяща храна за таралежа, който е месояден. Следователно таралежът се храни с насекоми, дребни бозайници и влечуги и ще се справи сам с намирането на храна. Ако много държим да го нагостим с нещо, можем да му предложим купа с прясна вода, а ако имаме под ръка можем да опитаме да му дадем кучешка или котешка храна.

Таралеж в градината и котка и куче

Таралежите са плахи и много териториални животни и както кучетата, така и котките могат да представляват заплаха за тях. Ако тичат свободно в градината, можем да бъдем сигурни, че таралежите бързо ще се измъкнат от нея - защото през деня тези полезни животни спят, имат нужда от тишина, спокойствие и чувство за сигурност.

Някои кучета реагират изключително агресивно на таралежите, като ги нападат и дори ги хапят. Таралежът се защитава чрез излагане на шипове, които могат допълнително да раздразнят кучето, завършвайки трагично - смъртта на таралежа и сериозни наранявания на нашия домашен любимец.

Ще се радваме да споделите тази полезна статия и да убедите хората колко са полезни таралежчетата!

Четете още: Британците масово се отказват от домашните си любимци