Собствениците на домашни любимци се радват на по-добро здраве, в сравнение с тези, които не отглеждат животинка вкъщи. Това показва проведено в Япония изследване, в което са участвали 200 души.

Според данните от проучването, сърцата на хората с домашни любимци реагират по-добре на физическите промени, като учестеното дишане в екстремна ситуация, например.

Според американския професор Ерика Фридман, проучването потвърждава вече известната връзка между наличието на домашен любимец у дома и състоянието на сърцето на собственика. Не е съвсем ясно обаче на какво се дължи тази зависимост.



По време на направените наблюдения в Япония учените са задавали въпроси, свързани с ежедневието, на хора с диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол. Всеки от участниците е бил подложен на наблюдение на сърдечната дейност в продължение на денонощие, за да се определи вариацията на сърдечната им честота.

При собствениците на любимци около 5% от сърдечните тонове са варирали в границите на 50 милисекунди, докато при останалите числото е било 2,5%, т.е. при тях е отчетена по-малка променливост на сърдечната честота, посочва ТВ7.

Специалистите не могат да докажат дали разликата се дължи на общуването с домашните любимци, но предполагат, че животното у дома може да осигури подкрепа за стопанина си, да намали стреса и донякъде да задоволи социалните му потребности.

Източник: dete.bg