Храни куче...да гo биеш. Защо насилието над животни е тема табу

01 юли 2019 | 18:35
5960
4
Снимки Pixabay
4

В социалните мрежи отново се джавкат. Този път темата не е терасовидна, улично-отводнителна или политико-обществена, а буквално кучешка. По-високите санкции за стопаните на кучета, които извеждат навън своите любимци без повод и намордник, си проправят път през парламента, но събуждат повече неизвестни, отколкото отговори.

1000 лева действително е солена глоба. Но дали изобщо парична цена може да бъде поставена в случай на ужасен инцидент, като смъртта на 39-годишен мъж от софийското село Владо Тричков, нападнат от 5 домашни кучета? 1000 лева не могат да върнат човешкия живот, нито да компенсират стреса, който преживяват жертвите на агресивните четириноги.

И тъй като казахме, че законовите поправки са дискусионни, ето какво ни притеснява. Ще могат ли общините ефективно да контролират всички кучета, изведени на разходка? Ще носят ли служителите кантар, за да определят дали теглото на дадено животно без намордник е над 5 килограма, както е разписано в поправките? Защото един дакел може да бъде по-агресивен от 40-килограмов лабрадор.

Пуделите също хапят

На фона на очевидната неспособност на някои, да не кажем на повечето администрации да решат проблемите с уличните кучета, сега под прицел попадат собствениците на домашни кучета. Какво обаче се случва с хората, които нямат регистрирани четириноги, но де факто отглеждат кучета на улицата, като им подхвърлят от време на време по някоя филия хляб или оглозган кокал? Да не споменаваме пък онези, които си позволяват да издевателстват над четириногите, с което само отключват тяхната агресия.

Дори да приемем, че всички стопани са добросъвестни, отговорни и сериозни, на лице е друг проблем. Има ли достатъчно зелени площи и условия, обособени за животинките на воля да тичат и да играят? В Южния парк, например, има само две или три такива „площадки“, оградени и обособени само за домашни кучета. Знаете ги – обикновено са доста препълнени с четириноги, които гонят топка или пръчка.

Въпреки това, както спокойно си лежиш в тревата, вероятността към теб да се стрелне някой лабрадор или английски булдог е изключително голяма. И понякога това може да бъде проблем.

Каквото кучето, такъв и стопанинът

Миналото лято, докато карахме велосипеди през т.нар. Кучешки парк зад НДК, един домашен любимец се втурна и захапа моята приятелка по ходилото. Тъй като тя беше със сандали, под малкия ѝ пръст се отвори буквално дупка. Собственичката на животното не само не се спря, но дори се направи, че не забелязва случилото се. След малко очевидно съвестта ѝ проговори и тя се върна. Жената в прав текст обясни, че кучето е много лошо, хапе даже нейните деца и не подлежи на възпитание, колкото и да го бие. Ето, миналата седмица скочило на малко момиченце в парка.

В този момент не издържах. След като биеш животното, как очакваш то да не бъде агресивно? С какъв акъл държиш агресивно куче на дълъг повод и без намордник в парк, пълен с деца и хора по сандали? Тази жена, мен ако питате, заслужава да получи много по-тлъста глоба от 1000 лева. За съжаление, тя е само един от много примери.

Виждала съм как човек налага красив дог, прикован за пейка на градинката „Кристал“, защото си позволявал да лае. След като си заклещил такова аристократично куче в краката си, заобиколен от още десетина викащи и консумиращи алкохол хора, как очакваш клетото животно да си трае?

Виждала съм как декоративно куче изскача от дамската чанта на своята собственичка на плажа и се спуска към първия, дръзнал да си опъне хавлийката в близост. Виждала съм кучета, затворени в автомобили с часове и тотално издивели, които ти се зъбят през -5-сантиметров процеп на стъклото, 5-сантиметров, разбира се, колкото да не умрат от задушаване.

Също, както домашното насилие над хора, така и домашното насилие над животни е тема табу. За боя над кучетата се говори още по-малко, отколкото за боя над жени, деца и възрастни. Ето това е истинският проблем. И той няма да оправи с глоба. Защото кучетата лаят, а керванът си върви.

Автор: Виктория Димова

Коментари

4 боби
  03 март 2020 | 15:04 отговор
 

Българинът нито възпитава, нито отглежда правилно любимците си!! При тях е важно да парадират и да избиват комплексарщина с тях! Да не говоря за хигиената и мръсотиите по паркове и улици!

 
3 P
  01 юли 2019 | 23:21 отговор
 

Да бе да има касмет някои помиар да ме ухапе се го распора като прасе намали пари да помогнат на някои ф нужда а пално с помиари гледат намат пари за децата си а гледат помиари а някои жени се ебат даже с кучетата си лекари казват се са изваждали от путката на жена кусеска писка а някои жени ги лижат пуделите им затова ги гледат а се оплакват се намат пари а за помиари каде ги лижат имат пари а сестито това е истината

 
 
02 юли 2019 | 09:57

Ти си пълен ненормалник!Господи прибери си версиите....

2 Elena Cvetanova
  01 юли 2019 | 20:27 отговор
 

Да така е ,добри кучета с лоши собственици и те имат сърчица!!!

 
1 Elena Cvetanova
  01 юли 2019 | 20:20 отговор
 

Да така,има добри кучета с лоши собственици.Хората не трябва бият и ритат и те имат сърчица!!!

 

Добави Коментар

Най-четени