Важно е всеки от нас да знае правилата на поведение при среща с бездомните животни, защото така ще можем да избегнем неприятни ситуации. Но освен среща с бездомни кучета, понякога се налага да се справяме и с безотговорни стопани, които не участват в отглеждането на своите домашни любимци. Как да реагираме, съветва Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология пред РИА Новости, цитиран от БГНес.

Ако човек срещне бездомно куче, което не проявява интерес към него, тогава тази среща не е опасна. Не обръщайте внимание и минете, казва експертът.

Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това обикновено означава, че очаква да получи храна. Осъзнавайки, че очакванията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, казва Голубев.

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни, и обикновено този лай е без последствия, ако няма провокация от ваша страна.

Първият признак на реална опасност е, ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата.
Агресивното поведение, може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци, не забравяйте, че в такива ситуации не можете да обърнете гръб на кучето, обяснява експертът.

Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обяснява Голубев.



Най-голямата опасност представляват глутници кучета - те могат да атакуват на територията, която считат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете сами по пусти улици и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживените места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително.

Ако останете спокойни, без да проявявате страх или агресия, глутницата може да не ви обърне внимание.

Ако бездомните кучета започнат да лаят по минувач, той трябва да стои неподвижно, най-добре с гръб към дърво, стена, ограда, така че глутницата да не може да го заобиколи и го събори.

Вашето спасение е в хладнокръвието. Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, никога не трябва да показвате страха си.



За да се избегнат конфликтни ситуации със собственици на кучета, не пипайте без разрешение и не хранете чужди кучета и не позволявайте на децата да правят това. Във всяка ситуация, на първо място, е необходимо да се проявява уважение един към друг, казва в заключение руския кинолог.