Те ни посрещат на вратата, повдигат ни настроението в трудни моменти, будят ни с весел лай, играят на гоненица с нас… Кучетата са щастливи, когато са с нас. Психологът Джон Мур смята, че нашите любимци могат да ни подскажат какво е щастието, ако си направим труда да ги наблюдаваме внимателно.

Кучетата са родени, за да бъдат щастливи. У тях има нещо, което ги кара да махат с опашка, да се опитват да ни оближат по носа и да ни казват „обичам те“ по много други начини – независимо от това какво става наоколо.

Нека се замислим малко. Доколко сме щастливи, събуждайки се сутрин, особено през есента, когато вече е студено и неуютно? Сигурно не сме твърде радостни. А кучетата са! Те тичат из апартамента и се веселят, сякаш са изтъкани от радост. Какво е щастието – за нас и за тях? И какво можем да научим от кучетата? Ето пет тайни на щастието, които можем да открием, наблюдавайки четириногите си приятели.

1. Благодарност
Кучетата живеят за мига. Те не се замислят какво е времето навън и какво ще стане, когато захладнее още повече. Не се замислят и какво е щастието. Те просто знаят, че са се събудили и виждат стопанина си. И това ги прави щастливи. От гледна точка на едно куче благодарността е напълно достатъчна причина да си щастлив.



2. Движението

Сутрешната разходка е още една причина за искрен възторг. Разбира се, кучетата имат естествени (малки и големи) нужди, но не това е най-важното. Те се радват на тичането, на движението, на свободата. Упражненията на чист въздух са всеизвестен метод за повдигане на настроението. Може би трябва и ние да пробваме?

3. В съгласие със себе си
Кучето няма да го видите да стои пред огледалото, размишлявайки как да стане по-красиво. Любимците ни се приемат напълно и са щастливи. И ето, че вече подскачат покрай нас, за да покажат, че са готови да ни следват до края на света! При това им е абсолютно безразлично как точно изглеждат.



4. Любопитството
Кучетата постоянно проучват заобикалящия ги свят и никога няма да пропуснат възможността да подушат всяко кътче, дори ако са били на същото място стотици пъти. Те неуморно търсят нещо ново. Какво ли щеше да стане, ако и ние бяхме винаги готови да се изненадаме, ако постоянно се оглеждахме за нещо интересно? Може би тогава щяхме да се досетим какво е щастието?

5. Общуването
Кучетата никога не се затварят в самотата си. Те знаят колко е важно да общуват с всички наоколо – с нас и с близките ни, с другите кучета, с минувачите. Кучето обикновено се опитва да се настани по-близо до човека – и по възможност да се пльосне върху него. То тъгува и може дори да спре да яде, ако е лишено от общуване. Има какво да научим от него!



Ако една от целите на човешкия живот е да станеш по-щастлив, заслужава си да се поучиш от кучетата. В тези невероятни същества сякаш е вградена специална програма за щастие. Те не само могат да ни оправят настроението, когато сме тъжни. Това, което ще научим, като ги гледаме, може да ни прави малко по-щастливи всеки ден.

За автора:
Джон Мур (Dr. John Moore) е психолог, коуч, основател на Консултативния център за двойки в Чикаго, автор на бестселъра „Confusing Love With Obsession: When Being in Love Means Being“ („Да сбъркаш любовта с обсебването: Когато да си влюбен означава да съществуваш“).