Характерът на човек до голяма степен зависи от това под кое съзвездие се е родил той. Може да не повярвате, но характерът на кучетата също се подчинява на звездите. Овен трудно ще се спогоди със санбернар, а Скорпион – с болонка. Ако сте решили да си вземете куче, проверете първо дали породата му подхожда на темперамента на зодията ви.

Овен

По характеристика Овните са енергични, предприемчиви и напористи, прекарват активно по-голямата част от живота си. Освен това се отличават със смелост и понякога извършват необмислени постъпки. На Овена му трябва куче с подобен темперамент – активно, издръжливо и шумно. Идеални варианти за четириног приятел ще са немска овчарка, доберман, боксер, лайка. Тези породи обичат разходките на открито и запомнят отлично команди, а дресурата ще се отрази добре както на кучето, така и на стопанина му Овен.

Понякога обаче този огнен знак има нужда от почивка. Ако Овенът иска да си вземе куче, което да му помага да се отърси от стреса и напрежението, а не да беснее и лудува с него, може да пробва дребни породи като пекинез, чихуахуа, той-пудел, уест хайланд уайт териер. Тези кучета са активни, но и способни да се съобразяват с настроението на стопанина.



Телец

Телците се отличават с миролюбие, великодушие и добрина. Представителите на този знак могат да минат спокойно и без куче, но ако все пак решат да си вземат такова, добре е да изберат породи, които не изискват повишено внимание и постоянна активност. Желателно е дори любимецът да може да се забавлява сам, докато Телецът го наблюдава отстрани.

Понякога обаче Телците си взимат куче, за да се поразмърдат малко – щеш, не щеш, но кучето трябва да се извежда. И в двата случая добри варианти ще са шарпей, мопс, английски булдог, санбернар, чау-чау, скочтериер. Тези кучета са достатъчно самостоятелни, но и активни.

Близнаци

Хората, родени под този знак, са известни със своята разностранност, със склонността си постоянно да са в движение и да търсят разнообразието. Те се нуждаят от смяна на емоциите. Освен това Близнаците са страстни колекционери, каквото и да събират. Затова едно куче може да се окаже недостатъчно за тях – те ще поискат да си вземат и втори любимец. Подходящи за Близнаците породи са лабрадор, коли, йоркширски териер, далматинец и кокер-шпаньол. Този знак обаче има една особеност – стопанинът може бързо да се умори от активността на кучето и от шумния му лай. Ако усещате, че и с вас може да стане така, по-добре си вземете лайка или чау-чау. Те са идеални за запазване на душевното равновесие.


Рак

По характеристика Раците са емоционални, чувствителни и склонни към меланхолия, макар и да не показват външно своето състояние, поради което околните ги възприемат като хладнокръвни и пресметливи хора. Само близките им знаят колко са раними всъщност Раците. Този знак ще иска да получи от любимеца си покой, уют и душевно равновесие. Кучето на Рака трябва да служи външно и вътрешно като антистрес. Колкото е по-пухкаво и декоративно, толкова по-добре. Още по-хубаво ще е, ако кутрето улавя бързо настроението на стопанина си.

Невероятно, но сред кучетата има истински психолози – това са уравновесените и спокойни кавказка овчарка, бобтейл, малтийска болонка, кралски пудел и скайтериер. Както виждате, размерът няма значение – важното е кучето да може да бъде домошар като своя стопанин Рак.

Лъв

Родените под този знак обикновено са харизматични, уверени в себе си, горди и целеустремени хора. Те обичат да правят впечатление на околните и не понасят да остават незабелязани. Лъвовете предпочитат ярки, крещящи и впечатляващи аксесоари. Същите качества ще търсят и при избора на любимец. Кучето трябва да е такова, че никой да не може да го подмине, без да се обърне. Подходящи породи за Лъвовете са мастиф, руска и афганска хрътка, немски дог, ризеншнауцер. Осанката, походката и изражението на тези кучета трябва да са живо свидетелство за аристократичния им произход. Лъвът не може иначе!



Дева

Това е най-човечният зодиакален знак. Основните черти на Девата са добрина, човеколюбие и вяра в доброто. При това обаче представителите на този знак са доста практични, което често ги възпира да си вземат животинка. Ако обаче все пак се сдобият с домашен любимец, независимо дали ще е куче, котка, хамстер или златна рибка, те ще се грижат за него като за член на семейството. Стремежът на Девите към постоянно развитие ги кара да проявяват най-добрите си педагогически качества и логичната страна на личността си в дресурата. Трудностите само нахъсват този знак, затова Девата ще може да се спогоди с всяка порода, да я възпита така, както ѝ се иска. Ако все пак искате съвет, то подходящи кучета за този знак са сговорчивите дакели, цвергшнауцери, мителшнауцери, добермани и басети. Най-важното обаче е кучето да стане истински приятел на Девата – послушен и рационален.

Везни

Хората, родени под този знак, сякаш съчетават в себе си несъвместими качества. При това обаче са чаровни, отговорни и педантични. Не можем обаче да ги наречем уравновесени. Те са склонни бързо да си сменят настроенията и изпадат в депресия, ако не успяват да постигнат баланс. На Везните им е трудно да взимат решения, те често се колебаят и могат да размислят сто пъти. Когато обаче се спрат на нещо, повече не си променят мнението. Везните ще изпитват съмнения и при избора на любимец, затова могат да си вземат едновременно куче и котка или пък кутрета от различни породи, за да наблюдават контраста в поведението им. Ако обаче на представител на този знак му липсва увереност в утрешния ден, най-добре ще е да помисли за по-спокойни породи като мопс, бишон-фриз и италиански грейхаунд. Тези породи са много чувствителни към настроението на стопанина си и внасят в живота му позитивизъм и миролюбие.



Скорпион

Този знак се смята за най-мистичния от зодиака. Скорпионите са мъдри и силни духом, но и загадъчни, човек трудно може да се досети какво им се върти в главите. Може да си мислите, че познавате добре Скорпиона, но не е така – той ден след ден ще ви изненадва с нови страни на уникалната си личност. Той се старае да запълни живота си с максимално количество събития и ярки впечатления. Отличително качество на Скорпиона е предаността му към хората, които обича.

Има няколко мнения относно това какво куче е най-подходящо за Скорпиона. Според мистичната версия най-благоприятно въздействие върху стопанина ще има голямо черно куче – овчарка, дог, нюфаундленд, грюнендал. Според реалистичната версия на Скорпиона му се препоръчва лабрадор – доброжелателен и верен приятел. Декоративните породи с истеричен характер обаче не са за този знак.

Стрелец

Това е една от най-позитивните и свободолюбиви зодии. Стрелците са истински авантюристи, не ги свърта на едно място, постоянно имат куп планове, повечето от които не успяват да изпълнят. Това обаче не ги отчайва – животът е толкова пълен с интересни неща, че не остава време за съжаления. Стрелците не признават дресурата и правилата, затова няма да са особено взискателни и към любимеца си – те просто ще го обичат. Най-вероятно биха си взели породи като блъдхаунд, басет, бигъл, хрътка или басенджи. Тези кучета се обучават трудно, но са невероятно чаровни и могат с часове да си играят със стопанина си. Впрочем Стрелецът може да си вземе и куче без порода благодарение на дружелюбието си.



Козирог

Козирозите са честолюбиви, практични и сериозни, имат си за всичко свое особено мнение. Те са отговорни, добри организатори са, но при това са инати, както в стремежа към целите си, така и в общуването с хората. Козирозите не си подбират особено думите и често могат да обидят някого. Освен това са консервативни и отхвърлят повечето нови мисли. Ако Козирог реши да си вземе куче, той трябва да е наясно с каква цел го прави. Ако си търси съмишленик, най-добре ще е да се спре на философски настроено чау-чау, здраво стъпил на земята ротвайлер или английски булдог. Ако пък Козирогът смята да възпита себе си, възпитавайки кучето, най-добри варианти ще са дакел, френски булдог, басет, булмастиф, боксер и дори бултериер.



Водолей

Това е една от най-комуникативните зодии. Представителите на този знак си падат по всичко необичайно. Те са отворени за експерименти, не се страхуват да пробват нови неща. Затова когато Водолеят си избира любимец, трябва да обърне внимание на нестандартни, авангардни или редки породи. Има много такива – леонбергер, тибетски мастиф, унгарска овчарка, брадато коли, китайско качулато куче, муди, салюки, барбет и каталбурун. При това практичността на кучето, способността му да се обучава, характерът и родословието слабо вълнуват Водолея – най-важното е елементът на изненадата.

Риби

Рибите са мечтателни, но нерешителни. Амбициозни са, често живеят с лозунги, а не с действия. Също като Козирозите и Рибите са консервативни, трудно приемат промени в живота си и са практически неспособни да се решат да се държат нестандартно. У дома представителите на този знак се чувстват добре, ако цари тишина и покой. Шумното поведение на домочадието нервира Рибите. Затова кучето за тази зодия трябва да отговаря на определени изисквания – то трябва да е послушно, предано и да слуша безпрекословно стопанина си. Освен това Рибите обичат дългите разходки. Подходящи породи са кокер-шпаньол, немска овчарка, голдън ретривър, уелш корги и далматинец.