Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаем, когато избираме домашен любимец за детето

Добронамереност, благодарност, вярност, дълг, преданост, кураж и великодушие са само една шепа от съкровищницата качества, с които най-добрите приятели на човека обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни.

Да се радват на домашен любимец, и особено на кученце, е мечта на почти всяко дете. Няма мъниче, което да не се е трогнало или избухнало в неудържим жизнерадостен смях от милувките и въртеливите движения на навъртащо се около него малко пухкаво кутре. Излишно е да ви казваме колко големи са ползите за детето, отраснало в компанията на любвеобвилен домашен любимец. Дружбата и съвместното израстване на детето с домашния любимец се отразяват изключително благотворно както върху физическото, така и върху емоционалното развитие на малчугана. Несъмнено животът с любимеца развива у малкия стопанин чувства на отговорност, съпричастност, уважение, загриженост и обич.


Така че, ако сте родители на хлапе - мераклия за кученце, и сте готови да се натоварите с отговорната задача да се грижите за още един не по-малко специален член на семейството, преди да направите своя краен избор, е добре да вземете предвид няколко важни факта:

* Добре е преди да поемете път към магазина за домашни любимци, детето ви да е навършило поне 5 годинки. Ако е по-малко, по-добре му вземете аквариум с рибки. Подходящ избор също така са и хамстерът и морското свинче.

* Според експертите най-подходящите големи породи за съжителство с деца са ретрийвърът, немската овчарка, кокершпаньолът, колито и мопсът, а най-удачните сред дребните породи са болонката и всичките й разновидности, пуделът, йоркширският териер и мини дакелът.

* Когато правите избор на куче, запознайте се предварително с породите, които се считат за най-умни и интелигентни, а именно – лабрадор, немска овчарка, бордър коли, пудел, акита ану и златен ретрийвър.

Четете още: 10 научно обосновани причини да имате котка

*
Вземете предвид, че за най-глупава се счита афганистанската хрътка.

* Всички специалисти и кинелози ще ви посъветват при избора си да избягвате следните, славещи се с не особено доброто си име, породи: доберман, ротвайлер, дого аржентино, бултериер, ризеншнауцер и дори пинчер.

* Сред породите най-тежък и масивен е санбернарът. Йоркширският териер пък е най-лек и най-игрив.

* Един любопитен факт, с който е интересно да се запознае всеки родител - към момента съществуват над 700 породи кучета. Най-едрата от тях е ирландският вълкодав, а най-малката - китайското чихуахуа.

* Според статистиката децата, които имат животни у дома, играят с любимеца си между 2 и 4 часа на ден. Каква по-добра алтернатива от тази бихме намерили, за да ги откъснем от екраните на таблетите и телевизорите.