Автор
Веселина Петрова

Китайци забраниха със закон консумацията на котки и кучета

Шенжен стана първият китайски град, който забрани продажбата и консумацията на кучешко и котешко месо.

Това се случва след като епидемията от коронавирус беше свързана с ядене на диво месо. Новият закон влиза в сила на 1 май, писа Би Би Си.

В Азия тридесет милиона кучета биват убивани, заради месото, казва Humane Society International (HSI). Въпреки това практиката да се яде кучешко в Китай не е толкова честа - повечето китайци никога не са го правили и казват, че не искат.


"Кучетата и котките са обичани като домашни любимци, а забраната за консумацията им е често срещана практика в развитите държави, Хонконг и Тайван", се казва в изявление на градската управа на Шенжен, предаде Ройтерс.

Забраната е в унисон с духа на човешката цивилизация, се казва още в съобщението.

От организацията за защита на животните HSI пък коментираха, че „това наистина може да бъде преломен момент в усилията за прекратяване на тази брутална търговия, която убива приблизително 10 милиона кучета и 4 милиона котки в Китай всяка година.

В същото време Китай одобри използването на жлъчка от мечка за лечение на пациенти с коронавирус. Съставката се използва традиционно в китайската медицина от векове. За съжаление добиването й е болезнено за животните, защото се взема от живи екземпляри. И няма доказателства, че е ефективна в борбата с опасния вирус, затворил границите на света.