Автор
Ева Григорова

Колко са сладки: Ново бебе и уникални рисове в зоопарка в София

Столичният зоопарк публикува на своята Фейсбук страница любопитни новини от живота в зоологическата градина.

Посетителите на зоопарка вече могат да видят и най-новия член - новородено муфлонче. Муфлонът (Ovis orientalis) е вид бозайник от семейство кухороги (Bovidae), предшественик на домашната овца (Ovis aries).

На особен интерес се радват и рисовете в зоопарка, които след Втората световна война изчезват на територията на България и са вписани са в Червената книга.

Евроазиатските рисове са сред най-северно разпространените представители на семейство котки. Популациите им са...

Posted by Зоологическа градина София / Sofia Zoo on Wednesday, March 16, 2022

"Евроазиатските рисове са сред най-северно разпространените представители на семейство котки. Популациите им са процъфтявали миналото, но за жалост на места в Европа и Азия в днешни дни са застрашени или изчезнали. В момента най-многочислени са популациите в Сибир и в страните от Скандинавкия полуостров и Прибалтика. След Втората световна война, тези хищници изчезват на територията на Бългаия и са вписани в Червената книга. Софийският зоопарк е дом на рисовете Куанта, Рита, Моргул и Беси. Те са част от Европейската племенна книга, като по този начин се пази и подпомага тяхната популация." - четем на страницата на зоологическата градина.