Автор
Woman.bg

Коронавирус: не забравяйте домашните любимци

Когато миналата седмица един померан в Хонконг се оказа с положителен тест за SARS-CoV-2, се появиха и доста въпроси.

От Отдела за селско стопанство, рибарство и опазване на средата в Хонконг (AFCD) миналата седмица уточниха, че померанът се е оказал „слабо положителен“ за вируса при чувствителни тестове (откриват вируса в РНК проби от носа и устата).

"Кучето има ниско ниво на инфекция и вероятно случаят е на предаване от човек на животно", пише AFCD.



„Настоятелно препоръчваме бозайниците домашни любимци, включително кучета и котки от домакинства със заразени лица, да бъдат поставени под карантина, за да се защити общественото здраве и здравето на животните", призоваха още от AFCD.

И така - каква е опасността за домашните любимци? Отговорът дава Шели Ранкин, микробиолог от Университетската школа по ветеринарна медицина в Пенсилвания, Филаделфия. За ScienceMag тя казва, че "вирусът на SARS-CoV-2 се разпространява от хора на хора.В момента няма изследвания, които да подкрепят тезата, че е възможно предаването на заразата от човек към животни. В пробите от хонконгското куче имаше малък брой вирусни частици. При животно без клинични признаци е трудно да се каже какво означава това. Това беше единичен случай и научихме, че трябва да направим много повече изследвания на потенциала на човешкия вирус SARS-CoV-19 да заразява животни".



"Котките и кучетата също са бозайници. Те имат много от едни и същи видове рецептори на своите клетки, които имаме и ние. Така че вирусът теоретично би могъл да се прикачи към тези рецептори. Но дали ще влезе в техните клетки и ще се възпроизведе? Вероятно не. Въпреки това хората, заразени със SARS-CoV-19, трябва да ограничат контакта със своите домашни любимци. Измийте ръцете си и не им позволявайте да ви облизват по лицето. Ако вирусът е във вашите секрети и има потенциал за предаване, това е начинът, по който той може да бъде предаден".

На въпроса какво трябва да направим, за да защитим нашите домашни любимци, Ранкин отговаря: "Важно е да включите домашни любимци в планирането на подготовката на вашето семейство. Ако се разболеете и сте под карантина, трябва да се уверите, че имате допълнителна храна за домашни любимци под ръка. И трябва да информирате съседите си за всяко хранене, разходка или лекарства, от които се нуждаят вашите домашни любимци, в случай че не можете да го върнете у дома. Пригответе се сега. Живея самa с котката си. Имам допълнителна храна под ръка. Дори и да не му трябва (скоро), в крайна сметка ще я изяде".