Котката ви може да е психопат - ето как да проверите

28 ноември 2021 | 12:28
2814
3
снимки: Unsplash
3

Вероятно четете този текст с усмивка на лице, но учени съобщиха, че сред котките наистина има и психопати. И да, има начин да разберете дали вашата е от тях.

Психолози са изследвали поведението на хиляди котки със себеподобни, както и със стопаните им. От резултатите е изработен въпросник от 46 твърдения, благодарение на който можете да определите душевното състояние на домашния си любимец и дали наистина е психопат. 

Собственикът трябва да посочи кои от твърденията определят най-точно поведението на котката му. Сред тях са: "моята котка измъчва плячката си, вместо да я убие веднага“; „моята котка издава силни звуци (мяукане, рев) без видима причина“ и др.

В зависимост от отговорите стопанинът може да определи дали животинчето изпитва емпатия и до каква степен. Може да измери точното ниво на подлост и дали притежава безчувствена агресия, а също и нивото на смелост. Отделно въпросникът позволява да бъде определно нивото на недружелюбност на котката към себеподобните и към хората. 

Наречен CAT-Tri+, той е първият инструмент за измерване на психопатията при котки, казаха изследователите от Ливърпулския университет и университета Джон Мурс.

Според водещия изследовател Ребека Евънс всяка котка притежава елемент на психопатия, но при различните животинки тя се проявява в различна степен. 

Четете още: Ако искате да сте щастливи, вземете си кучe или котка


Коментари

3 Ками Ж.
  17 декември 2021 | 02:46 отговор
 

Моята котка ме нападна докато спя, впи зъби в гърлото ми и се опита да ме убие. Какво да правя?

 
2
  29 ноември 2021 | 00:11 отговор
 

а с патките как е?

 
1 Хаха
  28 ноември 2021 | 17:06 отговор
 

Орките животинки тъпите американци почнаха ис тях да експериментират о какво да очакваш от болни мозъци.

 

Добави Коментар