Кучета надушват заразени с коронавирус на летище в Хелзинки

Кучето е безценен дар за човечеството. През многовековното си съжителство с човека, то е демонстрирало удивителни качества като благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие, от които само можем да се учим. Освен че обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни, бидейки наши домашни любимци, по-малките ни събратя на тази планета влизат в ролята и на наши неотменни помощници в обществения ни живот. Виждаме ги и като полицейски кучета, и като водачи на слепи хора, и като спасители на човешки животи.

Спасители са и кучетата, специално обучени да засичат новия коронавирус, които вече започнаха да работят по пилотен проект. Уастващите в него кучета душат вещи на пътници на международното летище Хелзинки-Вантаа, където паралелно се прилага и традиционното тестване за Ковид-19, пише SkyNews.



Ефикасността на откриването на коронавируса от кучетата е в процес на изпитание, затова тя все още не е доказана на 100%. Правят се сравнителни научни изследвания, така че пътниците, които приемат доброволно вещите им да бъдат обследвани от животните и има подозрение, че са заразени, следва да се подложат и на традиционен тест.

Екип от 15 кучета и 10 инструктори са обучени във Финландия от доброволци, спонсорирани от частна ветеринарна клиника. В спецотряда е и Коси, куче-спасител от Испания, което е обучено във Финландия и преди е работило като откривател на злокачествени заболявания.

"По време на изследването си установихме, че кучетата откриват Ковид-19 пет дни преди пациентите да проявят клинични симптоми", казва Анна Хиелм-Бьоркман, преподавател в университета на Хелзинки, която специализира в клинични изследвания на кучета-водачи. Според нея животните са много добри в откриването на заразени с новия коронавирус. "Достигаме до почти 100 процента чувствителност", казва тя за способността на животните да откриват заразата.

За кучешкия тест пътникът попива врата си с марля, поставя я в метална кутия и тя се предава в друго помещение, където кучето я подушва и незабавно реагира.

Преди няколко месеца властите в ОАЕ въведоха подобен тест на международното летище в Дубай, като използват полицейски кучета.

"В бъдеще е възможно...тези кучета да се движат между пътниците като митническите кучета", каза заместникът кметът на Вантаа Тимо Аронкито.