За никого не е тайна, че кучетата са изключително сензитивни, те усещат множество промени в заобикалящата ги среда, а редица изследвания показват, че дори могат да изпитват тъга след загуба на близък. Множество стопани споделят, че са забелязали промени в поведението на техния домашен любимец, ако семейството е в очакване на дете. Дали обаче кучето наистина има способността да усети, че неговата стопанка е бременна?

Истината е, че няма достатъчно направени проучвания, за да кажем със сигурност дали е така, но специалистите разкриват, че кучетата безспорно усещат вариации във физиологията на близък до тях човек. Бременните жени се срещат с редица биохимични промени, които кучето би могло да долови. Като например промени в мириса на тялото и дъха. Доказано е, че с изключително засиленото си обоняние кучетата могат да доловят редица заболявания, сред които са ракът, мигрената и дори епилептичен припадък. В момента се провеждат изследвания, които проверяват дали домашните любимци биха могли да идентифицират човек заболял от коронавирус.

Любопитен е фактът, че кучетата биха могли да доловят по-добре признаци на бременност в жена, която познават добре, отколкото в напълно непозната такава. В такъв случай кучето би могло да разпознае хормонални промени, както и да дочуе сърдечния ритъм на нероденото бебе.



Проучванията показват, че ако стопанката им забременее, при кучетата биха могли да се наблюдават редица промени в поведението. Инстинктивно бременните дами защитават корема си и ако досега кучето е скачало към тях, за да демонстрира радостта си, вече би могло да няма тази възможност. По тази причина някои кучета започват да искат допълнително внимание и близост.

Кучето би могло да демонстрира и симптоми на стрес в крайните етапи на бременността, когато домът се подготвя за идването на новия член на семейството. В такава ситуация много вещи биват разместени, а освен това пристигат и нови мебели, които домашният любимец досега не е виждал, това би могло да го изнерви допълнително. Така съществува вероятност да се наблюдават и различия в поведението на самото куче, като например да премести позицията, в която спи, да застава между вас и непознати, когато сте на разходка или пък да има нужда от повече галене и ласки.

Експертите разкриват, че до голяма степен кучетата усещат и бременни дами, които са извън тяхното домакинство, но е малко вероятно да го покажат по някакъв начин.

От изключителна важност за всички стопани е постепенно да подготвят домашния любимец за появата на бебчето, която ще промени значително навиците и начина на живот на цялото семейство. Едно от най-важните неща, които е добре да предприемат семействата е постепенно да покажат на кучето някои от вещите на бебето и да поставят основите на позитивни асоциации като ги свържат с лакомства и похвали. Друг ценен съвет е постепенно да се въведат промени в ежедневието на кучето, като например да му се пускат звуци свързани с бебето, да може да подуши бебешки принадлежности, като кремчета и лосиони например.

Четете още: Кучетата стимулират децата да четат