Автор
Woman.bg

Нови мерки срещу кучетата, ето какви солени глоби ви очакват

Изглежда, че проблемът с агресивните кучета, които нападат невинни хора, ще бъде решен. Лъч светлина в тунела има, въпросът е да не изгасне, както се случва почти винаги. Какво е решението, което предстои да бъде прието и което ни накара да се почувстваме обнадеждени?

Стопаните на кучета са залашени от санкция на стойност 300 лв, ако си позволят да разхождат домашния си любимец без каишка. Глобата се увеличава до 1000 лв за агресивни кучета и такива, които тежат над 5 кг и са без намордник. В случай, че сте пуснали кучето си на свобода в района на детска площадка, паричното ви наказание ще скочи до 500 лв. Изключения се допускат единствено в обособените за разходки на кучета места, както и за животни, които участват в състезания или лов.

До момента глобата за извеждането на куче без каишка бе 100 лв, без значение от породата и големината му. Тя обаче предстои да бъде увеличена заради многото случаи на нападение над възрастни и деца. Някои дори бяха убити от подивели домашни любимци от агресивни породи.

Все още има спорове дали кучетата трябва да бъдат разделяни на категория под и над 5 кг. Според Валери Симеонов на входа на парковете не трябва да има кантар, а всички домашни любимци да бъдат извеждани и с каишка, и с намордник.

Мислите ли, че тези нови мерки ще сложат край на черната хроника от нападнати от кучета?

Четете още: Далай Лама: Сърцето също има нужда от свой учител