Автор
Woman.bg

Обичате ли своето коте? Ушите му показват как се чувства

Ушите са едни от най-важните инструменти за общуване на котките, а положението им говори за моментното състояние на животното.

Движенията на котешките уши се управляват от около 20-30 мускула, позволяващи на писаната да ги обръща на 180 градуса, да движи едното ухо, независимо от другото, да го върти, да го вдига и да го прилепва към главата.


Когато котката ви е доволна и спокойна, ушите ѝ обикновено "гледат" напред. При най-малкия звук или движение тя ги придвижва напред и нагоре и леко ги наостря с помощта на особени мускули на челото.

Ако ушите започнат да потреперват или да се обръщат настрани, това показва, че котката е обезпокоена от нещо или се ослушва за някакъв неразбираем шум.


Ако безпокойството нарасне, котката отмества ушите си леко назад и надолу и ги прилепва към главата си. Те са на една линия с темето, а главата се наклонява все по-надолу, сякаш животното се надява да се скрие от наближилата опасност. Опитва се да изглежда колкото се може по-незабележима, за да избегне възможно нападение.