Обичате ли своето коте? Ушите му показват как се чувства

06 януари 2020 | 15:14
2537
1
pixabay
1

Ушите са едни от най-важните инструменти за общуване на котките, а положението им говори за моментното състояние на животното.Движенията на котешките уши се управляват от около 20-30 мускула, позволяващи на писаната да ги обръща на 180 градуса, да движи едното ухо, независимо от другото, да го върти, да го вдига и да го прилепва към главата.

коте


Когато котката ви е доволна и спокойна, ушите ѝ обикновено "гледат" напред. При най-малкия звук или движение тя ги придвижва напред и нагоре и леко ги наостря с помощта на особени мускули на челото.

Ако ушите започнат да потреперват или да се обръщат настрани, това показва, че котката е обезпокоена от нещо или се ослушва за някакъв неразбираем шум.

коте


Ако безпокойството нарасне, котката отмества ушите си леко назад и надолу и ги прилепва към главата си. Те са на една линия с темето, а главата се наклонява все по-надолу, сякаш животното се надява да се скрие от наближилата опасност. Опитва се да изглежда колкото се може по-незабележима, за да избегне възможно нападение.

 

Коментари

1 Гергана
  04 август 2020 | 10:55 отговор
 

Много ми хареса

 

Добави Коментар