Автор
Woman.bg

Почина първото куче в света, заразено с коронавирус

17-годишното померанче, което бе заразено от собственичката си с коронавирус миналия месец, бе поставено под карантина. След два отрицателни теста за болестта, то се е прибрало у дома. За съжаление обаче е починало на 16 март.



Говорител на Департамента по селско стопанство и аквакултури съобщава за South China Morning Post, че собственичката на животното е отказала да му бъде направена аутопсия.

Собственичката му, 60-годишната бизнесдама Ивон Чоу Хау Йии, се е заразила в края на февруари и е била хоспитализирана. Тя обаче се е възстановила от болестта и на 8 март се прибрала вкъщи. Животното е било поставено под карантина. Според Департамента по селско стопанство и аквакултури на Хонконг, вирусът, открит при кучето, е бил от същия тип като при неговата стопанка.

Тестовете, направени на 12 и 13 март, са били отрицателни и животното се е прибрало у дома.


Преди това Световната здравна организация съобщи, че това е единственото животно, за което има данни да се е заразило от вируса-убиец.
Според СЗО, няма доказателство, че куче, котка или друг домашен любимец могат да бъдат заразени с COVID-19.

„COVID-19 се разпространява основно чрез малки капчици, източник на които са заразените хора – чрез кашлица, говор или сополи. За да се предпазите, мийте старателно ръцете си.”
Властите в Хонконг съобщиха, че ще поставят под карантина домашните любимци на всички хора, заразени с коронавирус.
До момента в Хонконг има 167 потвърдени случая на зараза.