Автор
Woman.bg

С осиновяването на куче печелим нов приятел и помагаме за намаляване на безстопанствените животни

С осиновяването на куче печелим нов приятел и помагаме за решаването на проблема с безстопанствените животни като цяло. От фондацията "Четири лапи" и столичното общинско предприятие "Екоравновесие" призовават решилите да вземат домашен любимец да обмислят и опцията "осиновяване от приют", вместо купуване от магазин или по случайна обява в интернет.

Осиновителите са освободени от данъка за куче, който на територията на Столичната община е 24 лева годишно, тъй като животното вече е кастрирано. Осиновителите получават и специална консултация от експерти.



Ръст на осиновяванията на кучета в София

Има ръст на осиновяванията на бездомни кучета в София в последните години, отчитат от "Екоравновесие". През 2021 г. нов дом са намерили 1437 кучета, за сравнение - през 2020 г. са осиновени 1321, през 2019 г. - 945, а за 2018 г. - 600. Това посочиха за БТА от предприятието.

Към януари тази година в приютите на "Екоравновесие" са настанени около 1700 кучета. Предприятието стопанисва три общински приюта - в село Горни Богров, в кварталите "Сеславци" и "Слатина", както и ветеринарна клиника в кв. "Връбница".

Увеличеният брой осиновявания се дължи на целенасочената работа в тази посока, както и на станалата вече традиционна кампания "Осиновявай, не купувай", смятат от "Екоравновесие". Те са съдействали за осиновяването на кучета и в чужбина. Много наши кучета се осиновяват в Германия благодарение на сдружението "Щройнерхилфе Булгариен", както и в Нидерландия, със съдействието на неправителствената организация "Овидефарм", посочиха от предприятието.



Осиновяването като отговорен избор

Кучетата без порода също могат да бъдат верен и любящ приятел, изтъкват от "Екоравновесие". Осиновяването обаче трябва да е осъзнат и отговорен избор, казва д-р Маргарита Чанкова, ръководител на отдела "Грижа за бездомните животни" във фондацията "Четири лапи". Тя съветва хората да преценят с какво време за грижи разполагат. "Животните не са плюшени играчки, които в един момент може да оставим в ъгъла, те са живи същества и също се привързват към стопаните си", каза тя. Според нея е важно семействата да предвидят и бъдеща поява на бебе или преместване на ново място. Често се случва семейството да се сдобие с любимец, а впоследствие да замине за чужбина - тогава трябва да се реши кой ще отглежда животното, допълни тя.

В началото на 2022 г. фондацията "Четири лапи" полага грижи за 10 кучета, които могат да бъдат осиновени. Съвсем скоро куче от центъра е намерило нов дом в Плевен. Освен за кучета, фондацията помага и за осиновяването на котки, чийто брой по улиците на големите градове през последните години се увеличава, обясни специалистът.

Част от животните, които попадат при нас, са такива, каквито не можем да върнем обратно на улицата, посочи тя. Най-честата причина е напреднала или твърде млада възраст. Друга причина е различният живот в спасителен център и в естествена среда. Когато животно се лекува твърде дълго, привиква към по-специфичния начин на хранене и към хората, които се грижат за него, и затова също не може да бъде пуснато навън. Тогава следва кампания за осиновяване.

Най-напред се изготвя информация за животното, която се публикува със снимка в сайта на фондацията. При интерес желаещите осиновители попълват специална анкета, която се разглежда от специалистите. Подборът кое куче за кое семейство е подходящо се прави внимателно, обяснява д-р Чанкова.

"Изключително важен е етапът на подготовка на хората за бъдещия им домашен любимец, защото това е превенция от връщането на животното към нас или от изоставянето", коментира тя. Има и последваща комуникация между фондацията и семейството.



Особености при отглеждането на осиновени животни

Отглеждането на куче е специфично заради травмите, които може да са нанесени върху него от предишно изоставяне. Във фондацията има пациенти, за които най-напред се полагат нелеки грижи за здравословното им състояние, после се пристъпва към преодоляването на дистанцията човек-животно, а често се работи и върху поведенчески проблем заради това, че животното идва от улицата. Д-р Чанкова сподели, че в очите на изоставеното домашно куче се вижда голяма болка. И добави, че отнема време на животното да се довери отново на хората.

Често осиновителите си търсят определено куче, идват с желание за дадена порода или окраска. Понякога пък всичко е "любов от пръв поглед". Такава е и историята на Мирена, чиято любов към кучетата я води до следващата стъпка - осиновяването. Тя научава през фейсбук за изоставено куче само на една година. Мирена прави всички необходими стъпки, за да узакони осиновяването - чипиране, кастриране и регистрация в общината. На кучето дава името Арес. Казва, че първоначално е бил проблемен и труден за контролиране. След правилния подход Арес става благ и послушен, а най обича да играе с деца, сподели Мирела.

В "Екоравновесие" си спомнят историята на Пиър, която е била изоставена на четири месеца със своите две сестрички в приюта в кв. "Сеславци". Лекарите установили рани от ухапване в областта на бедрото. Заради това кожата мацерира и се е стигнало до некроза. С много усилия лекарите спасяват Пиър, по-късно тя е осиновена в чужбина и вече се радва на разходки и игри.



Кучетата като добри терапевти

Кучетата имат специална дарба да помагат на хората, да ги разтоварват от стреса и да им бъдат верни другари. В това се е убедил Александър, който преди време решава да стане осиновител. Той се грижи за куче терапевт, което работи по специална програма. Животните са обучени как да работят с различни групи хора при нужда.

В центъра на "Четири лапи" има три такива кучета - Кая, Смайли и Шоко. С тях специалистите работят по проекта "Животни помагат на хората". Ръководителят на проекта Росица Рачева каза, че и трите кучета работят с възрастни хора от домове, деца със специални образователни потребности или юноши с поведенчески проблеми. Кучетата терапевти могат да помогнат и на всеки човек, който изпитва страх от четириногите. Целта на проекта е да се промени нагласата към бездомните и безпородни животни и да се покаже, че те могат да бъдат важна част от живота на хората и обществото. При работа с кучетата терапевти се спазват международни стандарти, за да се изгради най-добрата помощ за хората, които ще се срещнат с животните. В това число фондацията е работила както с институции, така и с училища, домове, детски градини.

Източник: БТА