Ново телевизионно шоу по британската телевизия BBC 2 изуми всички любители на котките, а и не само тях ...

Създателите на предаването снабдили 50 домашни котки с нашийници с GPS устройство и камери.

Шоуто е първото свидетелство за живота на домашните котки извън дома, който обитават. Предаването документира една седмица през април тази година на 50 котета.

Не след дълго изследователите започнали да наблюдават интересни закономерности в поведението на домашните котки. Въпреки че повечето от тях изчезвали от дома си в продължение на часове, малка част се отдалечавали на повече от 50 метра. Това се дължи на факта, че домашните любимци не желаят да навлизат надълбоко в чужда територия. Въпреки това се оказва, че някои от тях си ходят на гости, посещавайки домовете на други котки. Разбира се, посещенията включвали основно кражба на храна.

Четете още: За котките и децата

Според експертите домашните котки не ловуват усилено. Те регистрирали само 20 случая на лов за седмицата, което прави по по-малко от половин улов на котка за периода.

Предаването е било заснето в селцето Shamley Green. Преди това подобни изследвания са правени само на диви животни, които са и с доста по-големи размери. Намаляването на обема на техниката, всъщност бил основният проблем пред изследователите, които провели експеримента.

Четете още: Животинчето у дома

Създателите на шоуто не споделят повече за съдържанието му, но ние сме убедени, че ще бъде доста интересно. Трейлър на The Secret Life Of The Cat можете да видите тук: