Автор
Веселина Петрова

Търси се най-дълголетната котка в България

Казват, че хората си взимат кучета, а котките си взимат хора. Ако имате щастието да живеете заедно с котката си повече от 10 години, то тогава можете да се включите в първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България, организиран от PURINA® PRO PLAN®. За да участват, стопаните трябва да изпратят съобщение във Facebook страницата на PURINA® Bulgaria в периода 03.06-26.06.2020 г. и да приложат паспорт или снимка, доказващи годините на техния любимец. Финалистите ще бъдат избрани без жури, по критерий години, а екип на организаторите ще проверява достоверността на документите, преди да провъзгласи един от участниците за победител.

Котката победител в конкурса ще се наслади на парти по случай рождения си ден, както и на безплатна храна за неограничен период от време. Тя ще бъде обявена на 08.07.2020 г., заедно с още 100 участника, които ще получат подарък от 1,5 кг. храна PURINA® PRO PLAN® и ваучер за профилактичен преглед. Храната ще бъде доставена до най-близката клиника от партньорската мрежа на PURINA® PRO PLAN®, за да може собственикът да я получи в удобно за него време. Той трябва да посети клиниката заедно със своята котка, за да бъде установена възрастта ѝ и да може да се възползва от прегледа и съветите на ветеринарния лекар. Цялата информация за конкурса и процеса по кандидатстване ще откриете на www.purina.bg/pro-plan/domat-e-tam-kadeto-e-kotkata.



Инициативата е част от дългосрочната мисия на бранда да се грижи за здравето на котките, като тази пролет стартира и информационна кампания за ползите от кастрацията с цел да докаже, че процедурата може да удължи живота на домашните ни любимци. Дали е кастриран победителят в конкурса за най-дълголетната котка в България? Предстои да разберем! Според д-р Генов, ветеринарен лекар с над 10 годишен опит, с професионална насоченост в Акушерство и Хирургия: „Кастрираните котки са по-спокойни и живеят по-дълго, а кастрацията е отлична профилактика на туморите на млечните жлези и пиометрата (гнойно възпаление на матката), кисти на яйчниците и пр. при женските котки.“

Кастрацията не е много разпространена в България, което води до свръхпопулация на улични котки, чести инциденти или изоставяне на малки котенца. „Тя е перманентен контрол на половият цикъл и ако котките не се размножават, е добре от медицинска гледна точка да се кастрират. Котките се разгонват няколко пъти в рамките на един сезон, а домашните – понякога целогодишно, заради изкуствената светлина на дома“, допълва д-р Генов. Процедурата помага да се намали риска от различни заболявания, а също и тревожността на котето у дома. Препоръчва се да се спазва определен хранителен режим след кастрация, за да не се стигне до затлъстяване.

На помощ идват продуктите на PURINA® PRO PLAN®, които са разработени в следствие от дългогодишни научни проучвания и с пълна отдаденост за създаването на по-добър живот за домашните любимци и техните собственици. PURINA® PRO PLAN® осигурява едновременно храна и защита, благодарение на формулата си OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, която помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло. Разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето, пълноценната храна подпомага здравословното състояние на котето и удължава времето, което прекарваме с домашния си любимец.

(платено съобщение)