Вижте коя прочута порода кучета се сдоби с официален празник

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обяви официален празник в чест на прочутата местна порода кучета алабай.

Денят на централноазиатската овчарка, както е известна още породата, ще се отбелязва в последната неделя на месец април. Тогава се почита и местната порода коне ахал-теке.


Богатата на природен газ бивша съветска република, с население от шест милиона души, е известна с древните си традиции в отглеждането и селектирането на породи кучета и коне.

Самият Бердимухамедов, който управлява от 2006 г. в условията на култ към личността си, изпитва огромен респект към породата алабай. В нейна чест той дори издаде книга и написа песен.

През 2017 г. подари алабай на руския президент Владимир Путин, а през 2019 г. с кученце от същата порода ощастливи и тогавашния руски премиер Дмитрий Медведев.

По нареждане на Гурбангули миналата година в столицата на Туркменистан бе издигната 15-метрова позлатена статуя на алабай. Президент на международната асоциация на алабай пък е синът му Сердар. Именно той съобщи, че на празника на породата, всяка година ще се организират състезания и конкурси за красота.

Алабай е една от най-древните породи кучета и е типичен молосоид. Породата се е формирала в продължение на повече от четири хиляди години на територия, която се простира от Каспийско море до Китай и от Урал до Афганистан. Съществува легенда, че Алабай е потомък на митологичното азиатско създание ситлон, което убивало животни от стадата. Никой не го бил виждал, но то се промъквало в тъмното и крадяло и овчарките, които охранявали стадото.



Постепенно, според легендата, се стигнало до там, че ситлон се кръстосвал с овчарките, и така се появил Алабай. Гените на Алабай са свързани с древните тибетски кучета, с различни овчарски кучета от древна Месопотамия, с монголски овчарки и различни видове мастифи.



Преди Алабай се е използвал най-вече за охрана на стада и на дома на стопаните си. Студовете и борбата с хищниците са били своеобразен естествен подбор за тази порода. През тридесетте години на ХХ век руски кинолози започват работа по селекционирането на породата. Постепенно Алабай става популярен в цял свят заради ефектния си външен вид и работните си качества.

Четете още: Рачков брои 2 бона за куче на новата си изгора