Внимавайте, това са 10-те плода, които могат да убият кучето ви

Плодовете са източник на ценни витамини и минерали, но не винаги са подходящи за храна на домашните ви любимци. Някои са силно токсични за животните и консумацията им може да доведе до отравяне на кучето, а в крайни случаи дори и до неговата смърт.

Какво вреди най-много на кучетата? Ще ви запознаем с 10-те плода, които са вредни за четириногия ви любимец и е по-добре да не му ги давате, за да не се случи най-лошото с него.

Всеки стопанин на домашен любимец трябва да е наясно какво не могат да консумират кучетата, за да не навреди случайно на животното, като му даде забранен продукт.



Но как точно изглежда отравянето при кучетата?


Отравянето при кучето е състояние, което застрашава здравето и живота на домашния любимец. Дори ако смятаме, че животното не е било изложено на токсични вещества, трябва незабавно да го заведем на ветеринар, ако изглежда депресирано или поведението му е необичайно.

Ето най-честите симптоми на тежко хранително отравяне при куче:

- липса на апетит;
- по-голяма жажда;
- повишаване на телесната температура;
- повръщане;
- диария;
- отделяне на слюнка;
- задух;
- повишаване на сърдечната честота;
- гърчове;
- проблеми с мобилността;
- летаргия или хиперактивност на животното;
- кръв в урината или изпражненията на вашия домашен любимец;
- загуба на съзнание.

Естествено, не във всеки случай появата на тези симптоми трябва незабавно да означава заплаха за живота, причинена от хранително отравяне. Струва си обаче да се свържете със специалист, който ще ви консултира дали вашият домашен любимец е в безопасност. Може да не сте забелязали, когато кучето е яло вредни за здравето му плодове или други отровни продукти по време на разходката му.

Какъв вид плодове не може да яде кучето?

Ето списък с плодовете, които са вредни за кучето:

Грозде



Това определено е един от най-лошите плодове, които можете да дадете на кучето си. Никога не оставяйте четириногото си самотно близо до лоза, тъй като това може да доведе до фатално отравяне. Симптомите се появяват след около 6 часа и се разпознават по повръщане и интензивна диария.

Стафиди



Това са сушени гроздови зърна, така че не трябва да се учудвате, че стафидите са вредни за кучетата. Трябва да го пазите не само от чистия продукт, но и от ястия с добавка на стафиди, например чийзкейкове или сладки рула, тъй като това може да причини отравяне на кучето. След като ги изяде, домашният любимец ще се почувства слаб, може да повърне и да има диария.

Лимон



Друг плод, който кучетата не бива да ядат, е лимонът, чиято киселина е често срещана причина за увреждане на черния дроб и причинява стомашно-чревни смущения. Ако кучето яде твърде много от този плод, това може да доведе до дехидратация и дори да причини смърт.

Мандарина



Плодът е вреден за кучето поради съдържанието на псорален, вещество, което дразни стомаха, дихателните пътища и очите на кучето. Ако вашият домашен любимец яде твърде много мандарини, това може да е причината за фатален край. Отравянето може да се разпознае по повръщане и кървава диария.

Портокал



Разбира се, портокалите съдържат ценни витамини: С, А и Е, както и етерични масла, които дразнят зрението и обонянието на животното. Ако се консумират в големи количества, те също могат да разстроят пикочната система на кучето ви и да доведат до тежка диария.

Авокадо



Въпреки че месото му не е токсично, семето и кората на авокадото съдържат съединение, което е смъртоносно за кучетата – персин.

Вишни



Техните костилки и дръжки са това, което може да убие кучето, не само поради риска от задавяне, но и поради съдържанието на цианид. Самият плод може да се дава на вашите четириноги само след изчистване на костилките и внимателно обелване, но е по-добре да не рискувате, за да не му докарате сериозни проблеми с червата.

Череши

Черешите също са вредни, така че ги избягвайте.

Райска ябълка



Семената на плода влияят негативно на храносмилателната система на четириногото, може да доведат до сериозни задръствания, а също така да предизвикат диария и треска.

Ревен



Ревенът също е в списъка на плодовете, вредни за кучето. Това се дължи на оксаловата киселина, която влияе негативно на функционирането на бъбреците на четириногите, а в екстремни случаи може да причини уролитиаза или органна недостатъчност. В допълнение, листата от ревен отслабват нервната система на кучето, допринасят за сърдечни проблеми и припадъци.

Гореизброените плодове са отровни за кучетата, но това не е всичко. Можем да различим и много други продукти, които е по-добре да не даваме на домашни любимци, а те са:

- шоколад;
- какао;
- чесън;
- лук;
- див лук;
- ксилитол;
- мляко;
- макадамия;
- алкохол;
- кофеин.

Четете още: Домашни любимци Британците масово се отказват от домашните си любимци