Автор
Веселина Петрова

За кучетата и хората: Защо отглеждаме животни и се забавляваме, като ги караме да се избиват

Да, боевете с кучета не са от вчера. Както и боевете с петли, бикове и какво ли още не. Не ги харесвам. Защо ли? Защото смятам, че е жестоко.

Добре, каза приятелка, значи може да изяждаме бебетата на агнетата и прасетата по Коледа и Великден, но като видим бой с кучета се правим на впечатлени и разгневени?!

Не знам. Лично аз правя разлика между животни, отглеждани за храна, и животни, които някои от нас отглеждат, а след това си доставят забавление, карайки ги да се бият до смърт, или пък изкарват пари от залози. Защо приемам второто за проява на жестокост и нехуманност? Защото едно е да си набавяш храна, друго е да се радваш, докато животното страда.

Човекът убива, за да се храни от векове. Ние сме част от хранителната верига. Да, знам, възможно е да се храним със заместители на месото, възможно е да станем вегетарианци, да заменим месото с ядки, но все пак - организмът на човека е свикнал и има нужда от месо.

Но развлечението е друга работа. Да гледаш как едно животно разкъсва друго и да се радваш, е меко казано жестоко. И със сигурност трябва да се преследва от закона. Така мисля аз.

Но, аз да си призная не харесвам и спортовете, при които двама мъже се удрят, причинявайки си болка и дори смърт. Но това е друга тема. Защото те все пак имат избор. Правят го, защото искат. А животните нямат думата. Правят го, защото хората им го причиняват.