Неслучайно ги наричаме най-добрите приятели. Многобройни са качествата, с които по-малките ни събратя на тази планета – кучетата, обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни. Незлобливост, благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие – това е само една малка и незначителна част от всички благородни качества, които можем да научим от тях.

Помните ли трогателната история на Хачико – преданото старо куче, очаквало завръщането на стопанина си цели 7 години след неговата смърт? А онази разтърсваща история за Бим черното ухо? Да не забравяме и вълнуващите послания в книгите, разказващи за безрезервната обич, преданост и вярност, на които животните са способни. Романи, оставили незаличим отпечатък в съзнанието и сърцата на не едно поколение киномани и читатели. ("Дивото зове”, "Майкъл, братът на Джери”, "Кучешко сърце","Серенгети не трябва да загине”).

Винаги ли обаче ние, хората, им отговаряме със същото? За жалост, отговорът е не. Поредното доказателство за това е пресният случай у нас с нахапаното и убито от питбул 3-годишно дете. Живеещо на самотек, без свобода, гладно, изоставено, озлобено, кучето от най-добър приятел на човека лесно може да се превърне в най-големият му враг.

Друг е въпросът, че съществуват породи, специално създадени за кучешки боеве, провеждали се в миналото с баснословни залози. Днес, организираните боеве с животни са обявени за престъпление във всички развити държави и в много страни от третия свят.

Първа със забраната се заема Великобритания. Законът за жестокост към животните в Обединеното кралство от 1835 г. е първият в света законов акт, който обявява организираните боеве с животни за незаконни. Примерът на британците е последван през 1850 г. и боевете са обявени за незаконни и в други страни в Европа и света. Организираните боеве с животни са обявени за углавно престъпление във всички 50 щата на Америка.

За съжаление в някои части на планетата организираните кучешки боеве все още са разрешени и широко разпространени. Не така обаче стоят нещата на територията на Европейския съюз. На нея не само боевете, но и голяма част от породите, създадени специално за тях, са забранени. Да видим кои са те:

Питбул


Тази порода е забранена за отглеждане и размножаване в Полша, Германия, Дания, Румъния и Норвегия. Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания. Но има определени изисквания, за да има право човек да отглежда домашен любимец от тази порода в тези страни, той трябва да е навършил 16-годишна възраст и да премине специален обучителен курс. Собствениците на питбули са задължени да разхождат кучетата си с къс повод и намордник, както и да избягват обществените места.

Бултериер


Тази порода е забранена в Германия, Дания, Румъния. Позволено е отглеждането й в Ирландия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и Франция, но при същите горепосочени условия, касаещи собствениците на питбули.

Американски стафордширски териер


Териерът е забранен в Германия, Дания, Румъния. Позволен е при притежаване на лиценз в Италия, Франция, Великобритания, Испания, Ирландия, Полша.

Сред забранените породи на територията на европейските страни и САЩ попадат още и:

Американски булдог (Дания, Ирландия, Италия, Исландия)
Питбул териер (Великобритания, Ирландия, Румъния, Израел)
Бразилски мастиф (Великобритания)
Алабай (Дания)
Дого Аржентино (Великобритания, Малта, Португалия, САЩ, Израел, Нарвегия, Румъния, Италия, Испания)
Тоса Ину (Великобритания, Франция, Италия, Румъния, Норвегия, Израел, САЩ, Португалия, Малта)
Акита Ину (Ирландия, Испания, САЩ)
Булмастиф (Ирландия, САЩ)
Доберман пинчер (Ирландия, Украйна, Беларус)
Немско овчарско куче (Ирландия, Беларус, Украйна)
Родезийски риджбек (Ирландия)
Кангал (Украйна, Беларус, Дания)

Четете още: 10 животни, които изчезнаха през последните 20 години