Автор
Борислава Крендева

Кредитният човек не може да се бунтува (Елин Рахнев)

из интервю на Елин Рахнев за в."Труд"

"… Аз винаги ще мисля, че на този свят има един протест и той е срещу конформизма, срещу властта на парите. В този смисъл, където и да отида, за мен е по-важно да видя протест срещу оядените хора. Срещу онези, които замениха малките неща, с които трябва да живеем. А те са - да се обичаме, да си вярваме, да си помагаме. Вместо това ни вкараха в пари и схеми.

…Парите надминаха границата, за която са създадени. Затова този свят е освирепял, този век започва да полудява напълно, навсякъде катаклизми. А душата на човека се стеснява все повече и повече. Както се казва в пиесата ( "Речта на селския крал"): "Вече никой не говори за идеи и мечти, а за проекти с местно финансиране". Сложихме ДДС на сълзата, на усмивката, на мечтите си... Значи има някакъв проблем, щом сме стигнали до тук. И ако някой не иска да го усети, ако не иска да премине през някакво пречистване, е негов проблем. Но това не може да продължава вечно. Няма как човек да диша само през музиката на монетите.

…Ние се събуждаме счетоводители, а не с имената си. Непрекъснато смятаме и пресмятаме. Живеем на бегом от едната сметка до другата. Ръцете ни изтръпват от сметки, мозъкът от мислене за сметки. Ние сме хора, съсипани от сметки. Станахме кредитни хора, с кредитно мислене, с кредитни усмивки, с кредитни сълзи и кредитно чувство за хумор. А когато си кредитен човек, ти много трудно можеш да се бунтуваш. Срещу кого? Срещу началника, който може да те уволни? Няма как. Затова постепенно ставаш леко наведен гражданин… какво направи с хората тази индустрия? Защото пораженията са едно загубено поколение.

…Аз съм щастлив човек, защото има хора около мен, които ми вярват, които ме пазят и обичат. Те са с всякакъв статус, с различни професии и различно усещане за света. Тези хора съм вградил във времето - чрез това, което пиша или чрез най-обикновени срещи. Докато ги има, няма да се чувствам беззащитен, както и да звучи това. Но има още нещо много важно в този живот . И това е битката да остаряваш красиво.

…Животът може да е кратък, може и да е дълъг, но той е един и ако не правиш това, което душата ти иска, си оставаш един среден неудовлетворен човек. А не трябва да е така. Всеки трябва да стисне поне една-две мечти. Иначе този живот е безсмислен."

източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2358344&fb_action_ids=10202087510527671&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_

map=%7B%2210202087510527671%22%3A363622867105348%7D&action_type_

map=%7B%2210202087510527671%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D