Автор
Борислава Крендева

Обичайните заподозрени: Новите начала и една опърпана Коледна елха

Ивановден е.

Според статистиката това е най-празнуваният имен ден в България. Уикипедия твърди, че бива отбелязван от около 174 хиляди души у нас. Според традициите, Ивановият ден е и death line-а, до който трябва да се разделим с Коледната си елха. И също по Бг традиция, най-вероятно, повечето от нас ще сторят това в този последен момент...или пък ще оставят елхата да се разпадне, постилайки си сама своята погребална зелена мантия.

Има нещо потискащо в това да разваляш Коледна елха. Та нали само до преди няколко седмици красивото дръвче беше символът на раждането, на чудесата и на новите начала? Сякаш прерязвайки невидимата магическа лента на Новата година навлизаш в нов свят, в не обетована земя. Искаш и вярваш, че започваш на чисто с решимостта да постигнеш онези важни неща, които не успя да започнеш в изминалите понеделници, нови седмици и месеци на старата година. Украсявайки своята Коледна елха си казваше: "сега ще е различно – Новата година е по-силна от всички пропуснати обикновени дни, пред които поставях стартовото блокче на целите си."

И въпреки, че успя да се изстреляш, един - два пъти, от маркирани с надписи „трябва да...” стартови блокчета, не достигна нито веднъж до финалните ленти. Успокояваше себе си вътрешно: „добре де – ще го направя утре или следващия понеделник, или другия месец. Ако ли пък не, винаги стои големият старт, голямата засилка - Новата година. В крайна сметка - родени сме за големи дела- ще ги започваме на големите дати!” Символика да има.

Та, така. Мина първата седмица на Новата година и магията отлетя отново за Лапландия да кове и опакова нови мечти. А вълшебната коледна украса вече отлежава за догодина по тавани и килери. Остана опърпаната Коледна елха.

Днес на Ивановден някои ще празнуват, а други ще се разделят със символа на новия си живот. Такива са нещата - радостта и тъгата пребивават заедно. Преди да седнете на празничната трапеза и преди да изхвърлите елхата, огледайте зеленият килим от нападали иглички – ТЕ СА елхата. Вашето вълшебно дръвче е нищо без своите многобройни иглички. Годината е празна без своите 365 дни.

Мъдрите хора казват: „Дреболиите правят щастието и нещастието в човешкия живот”. Не съдете за изживения ден по реколтата, която сте събрали, а по семената, които сте посяли през този ден.