Автор
Борислава Крендева

Под елхата на "Душевна работилница" 2013г.

Много обичам цитатите, защото те ми спестяват необходимостта да мисля оригинално (това също е цитат, впрочем:). И понеже много хора упражняваме тази форма на мисловно енергоспестяване ( по-познато като „ плагиатство), с времето си създадох своеобразна методика за личностова диагностика, базирана на това, кой какви цитати, хвърчилати мисли, откъси от книги, мъдрости или снимки с послания поства. Наистина всичко което правим/не правим; казваме/не казваме; избираме/не избираме, има значение и е свързано с нашата индивидуалност, макар и маскирана зад чужди формулировки. Не мисля, че пурата на Фройд е възможно да бъде само пура. Всичко е послание. Ние сме обречени – не е възможно да не комуникираме. Дори и в имитацията не можем да се скрием. Нашият „почерк” винаги прозира, колкото и да се крием из/ под/зад/върху чужди текстове или "просто", ей така - между другото, да ги лайкваме, споделяме или коментираме. Обречени сме да бъдем себе си, колкото и да се стремим да станем някой друг.

Р. Стивънсън казва: „Защо не мога да бъда различен и необикновен – като всички други?”

Спокойно, дори и безделник да сте, се изисква силно чувство за самоидентичност (цитат). Забелязах, че една от най-досадните популярни фрази циркулиращи във виртуалното пространство, е: „бъди себе си”. На повечето хора направо им се драйфа от това призивче и те започват да сипят от кратера на душите си тежки и горещи думи. Сякаш най-непростимият грях на този свят е да дойдеш на себе си. Никой не иска тази срамна участ. Вярно е, че „бъди какъвто си”, е може би най-лошият съвет, който може да се даде на някои хора, но пък завистта, омразата, алчността и всичките им производни, в голяма степен са продукт на неспособността да проявиш себе си или на забраната да го направиш. Т.е. лошотията е следствие, а твърде често и наследство. В крайна сметка, рано или късно, иска или не, човек се превръща в себе си – обикновено когато не му е останало нищо друго или защото всички останали самоличности са вече заети ( цитат). Тогава човек просто няма избор – прибира се в себе си. Когато не намираме изход във външната реалност, остава ни само входът към самите нас.

Забелязах също така, че хората, които най-яростно защитават своите права да бъдат автори, най-много се страхуват да не загубят себе си. Ами... няма страшно! „Курс на чудеса” започва така: „Нищо реално не може да бъде застрашено. Нищо не реално не съществува. В това се състои Божият мир”. В крайна сметка всичко онова, което произвеждат душите на хората, има един източник, или автор – ако ви харесва повече тази его-дума. Не се страхувайте, че можете да се загубите. Логиката подсказва, че само когато сме изгубени можем да се намерим (цитат). А търсенето и откриването са доживотен смисъл, защото са свързани с движение - единственото константно и сигурно нещо в този свят ( цитат).

Цялото това интро, беше, само за да стигна до коледния ми букет за вас от мъдри мисли - пожелания за Новата 2013 :)

§ „Нямате друга радост, освен тази, че животът продължава, но и тя е достатъчна, за да продължите да живеете."

§ „Малко здрав разум, малко търпимост, малко чувство за хумор и ти ще откриеш, че се чувстваш много удобно на тази планета."

§ „Създайте една нова религия с една единствена заповед - Забавлявай се!” (Е.Изард)

§ „Дръж страховете си за себе си, но споделяй смелостта си с другите.”

§ „Успехът и провалът са един и същи шарлатанин.” (Р. Киплинг)

§ „Развийте вашите чудатости, докато сте още млад. По този начин когато започнете да остарявате, хората няма да си мислят че изкуфявате.” (Д. Огилви)

§ „Колко дълго ще отлагаш да направиш това, което умираш да направиш?“ (Н.Уолш)

§ „Никога не се замесвай с човек, който иска да те промени.” (К. Крисп)

§ „Истинската мярка за всеки човек е какво би направил той, ако знаеше, че никога няма да бъде хванат.” (Лорд Келвин) Какво бихте направили вие( или не бихте)?

§ Помнете: „Разговаряйте с човек за самия него и той ще ви слуша с часове.” (Б.Дизраели)

§ Също така: „Не е толкова важно какво има на масата, а какво има на столовете.” (У.Гилбърт)

§ „Формулата за успешна връзка е проста - приемай всички катастрофи като баналности, но никога не приемай една баналност за катастрофа.”

§ Въпреки това: „Често се налага да се разделяте с човека, когото обичате, за да продължите както преди да го обичате.” (Етиен Рей)

§ Доказано: „Всичко което утешава е фалшиво.”( А. Мърдок)

p.s.Понякога се налага да издържите без упойка някоя житейска „ампутация”, за да продължите напред.

§ „Между това да се каже нещо и да се направи, се износват много чифтове обувки.”

p.s. Гледайте да пестите от към „обувки”:)

§ „Животът е твърде кратък, за да правите сам нещата, за които можете да платите на друг." (С. Моъм)

§ Времето ще ти трябва: „За да видиш какво има под носа ти е необходимо постоянна борба.” (Д. Оруел)

§ Няма как: „Ако искаш самия ти да си щастлив, трябва да се примириш с факта, че виждаш и други хора щастливи.” (Б. Ръсел)

§ Повярвайте: „Няма никаква разлика между онзи който яде твърде малко и вижда рая и онзи който пие твърде много и вижда змии.” ( Б. Ръсел).

p.s. Не съдете и не бъдете горделиви.

§ „Когато човек се приготвя за своето его-пътешествие, единственото, което можете да правите, е да помагате с куфарите.” (З.Карабашлиев)

§ Важно!: „Глупавите хора често са способни на неща, за които умните дори не смеят да помислят.”(Т. Пратчет)

§ „Дреболиите правят щастието и нещастието в човешкия живот.” (С .Смит)

§ „Най-трудните за понасяне нещастия са тези, които никога не идват.”

§ „Не страданието ни освобождава, ние се освобождаваме от него.”

§ „Всички ние имаме в себе си машини на времето. Някои ни връщат назад – те се наричат спомени. Други ни водят напред – те се наричат мечти." (Дж. Айрънс).

p.s. Наблегнете на второто:)

§ „Не забравяйте, че земята е на 5 милиарда години. Кой може да си позволи да живее в миналото?” (Х.Пинтър)

§ „Щом веднъж слънцето залезе, става тъмно. Не се оставяй това да те изненада.”

§ „Дръжте са за оптимистите. Ще е тежко, дори и да са прави.” ( Д. Рестън)

§ И накрая най-важното: „Запали една свещ на Бога и една на Дявола." (полска поговорка)