Когато отворих сутринта компютъра си, заварих изпратен ми от моя син клип със следния текст: „Това е най-силното видео, което съм гледал. Виж го!” Публикувам го тук, за да го видите и вие. Видеото е достатъчно силно и ясно като послание, за да бъде коментирано. Ако ви докосне - значи носите тази човещина в себе си, дори и непроявена. Имам един любим автор - Румен Леонидов, който пише така:

Всички сме чували за Десетте Божи заповеди, но не всички ги спазваме, защото не всички сме набожни. За мнозина у нас християнството не е хрисима идея, а е попски работи, църковно лицемерие, бизнес със заблудите на наивните. Днес за мнозинството у нас и по света няма Бог, то почита Безумния стремеж към парите, Безсъдържателното безгрижие, Безнадеждното ехо на лукса, Бързия път до лесната печалба, Безмозъчното щъкане из моловете, Бездуховния живот пред стомашния.
Но ако си имал щастието да те родят читави родители и са те възпитали в правота и праведност, ти, за разлика от повечето човеци, нямаш нужда от Нищо друго. Защото те са изпълнили изконния завет на всяка църква, научили са те на това, което отдавна не се изучава в училище, те са ти дали всичко, което не може и няма откъде да ти го даде обществото: просто от много отрано са духнали у теб свещичката на омразата и завистта. И затова знаеш, че животът има възвишена стойност, затуй имаш доблестно поведение, точно заради това си внимателен към другите. И без някой да те подсети, пазиш онези, които имат нужда да бъдат опазени. И постъпваш с ближния, както очакваш да постъпят с теб. Ето защо ти не гледаш само своите нужди, а те е грижа и за общите потребности. Ти си от малцината, които, ако им падне да сторят добро, веднага го сторват. И подтикват всеки към дело добро. И държиш на чистото си име, защото то ще живее и след теб. Ето защо ти нямаш нужда да се наричаш вярващ, религиозен, набожен. Ти от малък си такъв. И колкото и да „пораснеш”, няма да се възгордееш и до края ще те водят правдата и честността. Ти не можеш никога да се подиграеш с достойнството на никое живо същество, тъй като имаш мисъл, съвест и срам. И това те задължава да бъдеш божествен. Особено божествен.”

Щастлива съм, че този клип е развълнувал дълбоко сина ми… разчетох вниманието на детето ми към видеото, като тест за положително родителстване. Също така, струва ми се, измерва и скалата на човечност заложена във всеки един от нас. Р. Леонидов пише още:

„Без всекидневното ни участие в битката между злото и доброто, между бялото и мръсното, ще си останем обикновени твари. Затова определете се – личност ли сте, или лице от тълпата… Отговорете си тихо, лично си го съобщете…”