Стийв Кейл: Един манифест на забавлението, за България и отвъд

"В случай, че някои от вас са забравили какво е игра, игра е следното. Бебетата играят, децата играят, възрастните играят. Ние не оценяваме играта. Всъщност, ние обезценяваме забавлението. Подценяваме го в три сфери. Нека се върнем към същите три сфери. В социален аспект: 45 години какво? Комунизъм - смачкване на креативността, индивидуалното себеизразяване и новаторство. Вместо това, какво ценим? Да бъдем сериозни. Да бъдем много, много сериозни. Наистина. Бъдете сериозни. Не мога да ви кажа колко пъти са ми се карали в парка за това, че оставям децата ми да си играят на площадката. Не дай си Боже да играят в мръсотията, в прахта и водата, които направо ще ги убият. Много пъти са ми казвали, че не трябва да оставяме децата да играят толкова много, защото животът е сериозен и ние трябва да ги подготвим за сериозността на живота.

Забавлението: нашите умове са създадени за игра. Еволюцията е избрала, с течението на милиони години, хора и животни, които умеят да се забавляват. И знаете ли какво? Еволюцията е доста, доста добра в премахването на качества, които не са ни полезни, и създаването на качества, които ни носят полза. Природата не е глупава, и е избрала забавлението.

В едно сериозно проучване е доказана връзка между играта и размера на мозъка. Колкото повече играеш, толкова по-умен си. Делфините, които имат доста големи мозъци, играят много. Но кой мислите има най-голям мозък и съответно трябва да умее да се забавлява най-добре? Точно така, хората. Децата играят, ние играем - независимо от националност, независимо от раса, независимо от цвят, независимо от религия, то е нещо универсално -ние играем. И не само децата, а възрастните също.

Доказано е, че забавлението стимулира растежа на нерви в амигдалата, която контролира емоциите. Доказано е, че промотира развитието на предната част на мозъка, където се развива повечето познавателна дейност. Като резултат, какво се случва? Ние ставаме по-емоционално зрели ако се забавляваме повече. Развиваме по-добра способност да взимаме решения ако играем повече.

Това са факти. Не е фантастика, не са приказки, не е измислица; а е студена, истинска наука. Това са ползите от играта. Тя е генетично право, с което сме родени, като ходенето, говоренето или виждането. И ако ограничаваме способността си да играем, се ограничаваме по същия начин както ако ограничаваме което и да е друго вродено наше право

Обратното на забавлението не е работата. Обратното на забавлението е депресията. Всъщност, забавлението подобрява нашата работа. Точно както има и други ползи за хора и животни, забавлението е полезно и в работата. Например, то стимулира креативността. То увеличава нашата възприемчивост към промяната. То подобрява умението ни да учим. Създава чувство за цел и умение - две важни мотивационни неща, които увеличават продуктивността чрез забавата. Затова преди да започнете да мислите, че забавлението просто не е сериозно, знайте, че забавлението и радостта са сериозна работа, а не е фриволност.

Aко нямате усещането за забавление вътре във вас, вие ще трябва да преоткриете забавлението. Правете това, което сте обичали да правите като деца, което сте обичали преди шест месеца, но което не смеете да правите след като са ви повишили на по-висок пост, защото чувствате, че трябва да сте сериозни, преоткрийте забавлението. Няма значение дали става дума за каране на планинско колело или четене на книги или играене на игри, преоткрийте го. Защото вие сте лидерите, лидерите на иновацията, лидерите на мисълта."