Автор
Ева Лъчезарова

Кратък наръчник за начинаещи планинари

Нека си признаем, че повечето от нас не прекарваме достатъчно време сред природата. Непрекъснато имаме да вършим нещо неотложно, времето лети и ето че неусетно лятото почти свърши. Сега обаче е точният момент, в който да се отдадете на новото си хоби - планинарството.

Заедно с Rexona създадохме проекта “Движи се повече”, в който ви показваме различни начини, по които можете да изразите себе си чрез движение, да разнообразите ежедневието си, да се заредите с енергия и да създадете незабравими спомени.

Ето го и нашият кратък наръчник за начинаещи планинари:

Съвет 1: Започнете с кратка дестинация

Истината е, че голяма част от красивите места в планините са по-труднодостъпни и понякога начинаещите планинари се запътват именно към тях. Този подход обаче често води до изтощение, което отказва някои от ентусиастите. Затова нашият съвет е да започнете с кратка дестинация, която да планирате подробно предварително, за да сте сигурни, че ще бъде по силите ви. Кратък маршрут в никакъв случай не е равностойно на скучен такъв.

Чудесен вариант за стартов маршрут е разходка до Боянското езеро, ако пък имате по-добра цялостна физическа подготовка, можете директно да стартирате с Боянския водопад, до който можете да си направите чудесен пикник.



Съвет 2: Проверете прогнозата за времето точно преди да тръгнете

В планината често метеорологичните условия ни изненадват, затова задължително проверете каква ще бъде прогнозата за времето. Задължително си вземете и по-топли дрехи, дори в града градусите да са високи. Това ще ви помогне да бъдете подготвени за всякакви ситуации.

Съвет 3: Направете си списък

Задължително си направете списък на всичко, което ще ви бъде необходимо, за да не забравите нещо. До голяма степен той зависи от дестинацията, която сте избрали. Ако например смятате да посетите място в планината, в което има хижа, няма да е необходимо да приготвяте специална храна, защото там със сигурност ще има от любимия на всички ни хижарски боб.

А ето и примерен списък, по който можете да се ръководите:

- Резервни дрехи
- Вода
- Сандвичи, солети
- Карта, за всеки случай
- Торбичка, в която да сложите боклуците от храната
- Любимият ви Rexona спрей


Съвет 4: Спазвайте правилата

Планинарите са весели хора, които често ще ви поздравят, когато се разминавате по пътеките. Това е чудесен обичай, който придава още по-голяма пълнота на преживавянето. Не забравяйте и да не оставяте следи в планината, събирайте всички боклуци в специална торбичка и ги изхвърлете, след като напуснете пътеката.



Съвет 5: Насладете се на преживяването

Последният ни съвет е да забравите за телефона си по време на разходката си в планината и да се насладите напълно на времето си сред природата. Така ще усетите най-пълноценно ефекта от връзката си с планината, ще се почувствате отпочинали и ще искате отново да се върнете.

(в материала има продуктово позициониране)